петак, 13. мај 2022.

Градоначелник Радојичић потписао трилатерални уговор за модернизацију топлане „Церак”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић и директором „Београдских електрана” Радетом Бастом, потписао је данас у Влади Србије трилатерални уговор о коришћењу средстава зајма који је намењен пројекту „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији, пета фаза” који финансирају Влада Немачке и Развојна банка KFW. 

 Радојичић је том приликом рекао да је овај уговор и сам пројекат од изузетног значаја за Београд. 

– На првом месту ради се о побољшању квалитета грејања наших грађана на Цераку, а самим тим се побољшава и квалитет живота грађана у том делу града. Изузетно је важно да се смањује загађење животне средине јер ће бити мања продукција угљен-диоксида када се уради рехабилитација и модернизација ове топлане, а такође долази до значајне уштеде енергије с обзиром на то да се претходних година и деценија није водило рачуна о уштеди. Све оно што може да се уради у правцу да се уштеди енергија је значајно – поручио је Радојичић.

Он је истакао да је задовољан што се овај пројекат реализује са Амбасадом Немачке и КFW банком јер то значи дугорочан и користан пројекат.  

– С друге стране, овај пројекат је значајан јер учимо модел како да се понашамо по високим критеријума добре праксе у реализацији оваквих пројекта. Задовољство ми је, такође, што пројекат радимо са Министарством рударства и енергетике и министарком Михајловић јер сваки пројекат који смо заједно урадили био је успешан и на корист грађана Београда – рекао је градоначелник Радојичић.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је рекла да је данас важан дан јер показујемо да у Београду не водимо рачуна само о задовољавању потреба потрошача, када је даљинско грејање у питању, већ на примеру топлане на Цераку показујемо да је могуће користити и алтернативне изворе енергије. 

– Соларни панели који постоје у поменутој топлани омогућиће да се током летњег периода прикупи око 20 мегавата електричне енергије. Наша сарадња са Немачком „није од јуче” већ траје дуги низ година и када бисмо сабрали све што смо радили са Развојном банком Немачке, односно тамошњом Владом, добили бисмо вредност пројеката од милијарду и по евра. Пре свега у питању су пројекти из области енергетике, енергетске ефикасности, али и грађевинарства. Немачка је наш први партнер у трговинској размени, са највише увоза, али и извоза. Реконструкцијом топлана обезбедићемо пре свега квалитетније грејање, али ћемо кроз сарадњу са Развојном банком настојати да помогнемо топланама да промене врсту енергената које користе. Србија је опредељена ка зеленој енергији и енергетској транзицији – поручила је Зорана Михајловић. 

Амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб прецизирао је да Немачка издваја више од двеста милиона евра годишње за климатске релевантне пројекте, а главни циљ јесте да подрже српске партнере у спровођењу зелене транзиције. Он је подсетио да је у октобру 2021. године потписано климатско партнерство са Србијом, те да је наша земља на тај начин једна од само четири земље у свету с којом је то урађено. 

– Успех нашег климатског партнерства у великој мери зависи од ангажовања и политичке воље партнера и у том контексту нарочито бих истакао дугогодишње поверење и сарадњу са ресорним српским министарством, које предњачи у спровођењу зелене транзиције. Управо овај пројекат је одличан пример како се може постићи напредак у спровођењу тога, а да се истовремено обезбеђује енергетска стабилност. Трансформација се одвија корак по корак, а притом се централни, фосилни извор топлотне енергије постепено замењује мрежом различитих извора енергије, као што су сунце, биомаса и слично – рекао је Шиб. 

Он је истакао да се пројекат реализује у седам градова и општина Србије, а укупан износ средстава је 32 милиона евра. Циљ је да се постигне смањење емитовања угљен-диоксида од седамдесет хиљада тона. 

– Немачка ће Србију и Град Београд и даље подржавати преко Развојне банке KFW, како би конкретно Београд постигао климатске циљеве које је сам себи задао и тако постао један од зелених престоница Европе – навео је Шиб, најављујући и надаље амбициозне пројекте, нарочито оне који се тичу увођења соларне енергије у систему даљинског грејања, дигитализације и управљања постројењима. 

Раде Баста је прецизирао су „Београдске електране” највеће енергетско предузеће у Југоисточној Европи у сегменту топловода и испоруци топлотне енергије. 

– Пројекат реконструкције и модернизације топлане „Церак” омогућиће прикључење више корисника на дистрибутивни систем даљинског грејања, бољу испоруку топлотне енергије и сигурније снабдевање. Тако нећемо зависити ни од руског гаса нити од других добављача и имаћемо сигурно своје снабдевање, а производња ће се обављати у самој топлани – истакао је Баста.