уторак, 17. мај 2022.

Весић отворио Завичајни музеј у Жаркову

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас отварању Завичајног музеја у насељу Жарково на општини Чукарица. Весић је том приликом истакао да се зграда Завичајног музеја у Жаркову налази у објекту који датира из 19. века, те да је то једна од првих школа на територији Београда.

– Данас је Жарково добило Завичајни музеј, што значи да ће богата историја овог насеља бити сачувана, а ово ће постати место на којем ће се не само чувати историја него и одржавати разне културне свечаности. Зграда где се налази музеј стара је два века, а од 1840. године била је школа и то једна је од најстаријих у Београду. Када сам пре неколико година добио иницијативу од представника Удружења Жарковаца, који су предложили да претворимо ову зграду у музеј, заиста нисам размишљао много о томе и урадили смо пројекат, реновирали школу и претворили је у музеј где ће бити део историје Жаркова, а двориште смо претворили у простор где ће се одржавати песничке вечери, концерти и све оно што треба да има сваки део Београда – поручио је заменик градоначелника.

Према његовим речима, Жарково је једно од најстаријих места Београда, постојало је пре него што је настала општина Чукарица. Општина Жарково је укинута 1955. године, али део београдске историје догодио се овде.

– Овде је одржан састанак Карађорђа и изасланика Порте Бећир паше на почетку Првог српског устанка. Одавде је 1806. Карађорђе започео напад на Београд, такође из овог насеља су принц Еуген Савојски 1717. године и аустријски барон фон Лаудон 1789. године извршили нападе на Београд. Према томе, наша обавеза је да сачувамо историју Жаркова и успомену на све оне људе који су стварали Жарково, а тиме и стварали историју Београда. Сваки део Београда треба да има свој завичајни музеј и зато смо недавно завршили Спиртину кућу и обновили Завичајни музеј Земуна који није радио дуго година. Тренутно радимо на изградњи оваквог музеја у Обреновцу који ће бити у Старом конаку, а пре неколико година смо завршили музеј у Младеновцу – рекао је Весић.

Он је захвалио свим људима који су дали свој допринос да се овај музеј заврши.

Председник општине Чукарица Срђан Коларић је изразио задовољство што се данас отвара Музеј Жаркова у објекту старом два века који чува историју општине.

– Када сам добио иницијативу грађана да објекат који је био пред урушавањем претворимо у установу од културног значаја, прихватио сам је са задовољством и данас уз велику подршку заменика градоначелника смо ту иницијативу претворили у дело. Захваљујем људима који су дали свој новац за реализацију овог пројекта како би нове генерације подсетили на оно што се дешавало у Жаркову у прошлости и да им оставимо место где ће моћи да се окупљају. После отварања позоришта на Чукарици, подизања споменика Матији Бану, данас смо отворили и Музеј. Општина Чукарица улаже доста у културу и то је веома важно јер на тај начин привлачимо туристе где поред свих природих лепота које Чукарица може да понуди сада можемо да понудимо и наше културне установе – рекао је Коларић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић захвалила је Граду и заменику градоначелника на подршци коју пружају установама културе и који су имали разумевања да се овај пројекат заврши у рекордном року.

Догађају су, између осталих, присуствовали заменица председника Скупштине Града Андреа Радуловић и секретар за културу Иван Карл, власник продуцентске куће „Кошутњак филм”, иницијатор за реконструкцију објекта, донатор и становник Жаркова Зоран Јовановић, као и власник компаније „Грамис”, иницијатор за реконструкцију објекта, донатор и становник Жаркова Милош Спасеновић.