петак, 20. мај 2022.

Горан Весић: Београд у четири године два пута домаћин кошаркашког спектакла Фајнал фор

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је Београд у четири године два пута домаћин завршног турнира у кошарци Евролиге, чиме не могу да се похвале многе европске земље. Гостујући на ТВ Пинк он је навео да је веома поносан јер то показује колико је Београд значајан град и колико може.

– Када смо се пре четири године пријавили за организацију Фајнал фора нико није веровао да ћемо га добити и успели смо у томе, а када је у јануару ове године постало јасно да у Берлину није било гаранција да ће код њих моћи да се одржи такмичење с публиком, тада смо се пријавили и добили организацију у року од две недеље. У Београду је јуче почео прави кошаркашки спектакл, о чему је посведочио и тренер Реала Пабло Ласо, рекавши да је Београд за њега посебан град, град кошарке и да се у њему увек дивно осећа. То је осећај и свих људи који су дошли – навео је Весић.

Он је прецизирао да је осамнаест хиљада странаца купило карте за овогодишњи завршни турнир Евролиге, те да је Арена синоћ бројала више од двадесет хиљада гледалаца. Највише је Грка, затим Турака, има наравно и Шпанаца, али и гостију из читаве Европе. Процена је, ипак, да је у Београду тренутно више од двадесет хиљада странаца јер су неки дошли и још увек покушавају да купе карту, а неки су утакмицу гледали на видео-биму.

– Већ неколико дана сви наши хотели су пуни. То значи да ће привреда града зарадити између 25 и 30 милиона евра јер странац у Београду троши у просеку око триста евра дневно. Нису само хотелски капацитети у главном граду пуни већ и у Новом Саду. То показује колико је ово такмичење важно за нас – истакао је Весић.

Он је нагласио да је организација завршног турнира велики спортски догађај и промоција спорта, али и Београда.

– Јуче смо имали директан пренос у скоро 70 земаља, а ако узмемо и оне који су преносили индиректно, то је много већи број земаља. На почетку сваког преноса емитован је спот у Београду у трајању од 30 секунди. Саберите колико би коштало да смо закупили те термине на свим телевизијама. По томе се јасно види каква је то промоција града – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је нагласио да ће наредне године на свим утакмицама Евролиге стајати рекламе Београда, односно позив да се посети.

– На овај начин промовишемо наш град, туризам и земљу, али и показујемо да смо град у који сви могу да дођу. Данас нема много градова у Европи у којима су сви добродошли, безбедни, и у којима се могу организовати оваква такмичења. Из тог разлога сам срећан и поносан јер у време док учествујем у вођењу Београда, два пута сам са својим сарадницима успео да доведем завршни турнир Евролиге у Београд – објаснио је Весић.

Како је истакао, када је 2018. године Београд први пут добио да организује Фајнал фор, нико у Евролиги није веровао да ће се то моћи успешно урадити.

– На крају су били одушевљени како је све организовано. Видели сте јуче да ће можда два српска клуба играти Евролигу, што је врло могуће. Организација завршног турнира је дала подстрек људима из Евролиге да треба да буде више српских клубова у Евролиги. Београд је то заслужио, као и Звезда и Партизан и наша кошарка. Срећан сам што наша организација доприноси томе да се таква одлука донесе – рекао је Весић.

Говорећи о актуелној ситуацији са лажним дојавама о постављеним бомбама широм Београда и Србије, Весић је истакао да је уочи јучерашњег почетка финалног турнира Евролиге све урађено како би безбедност била на првом месту. Он је истакао да је хала била затворена на неколико сати пре уласка гледалаца и учесника, да је полиција извршила детаљан преглед, што је био случај и приликом уласка у дворану.

Осврнуо се и на сусрет председника Европског савета Шарла Мишела и председника Александра Вучића и додао да је најзначајнија порука јучерашњег састанка да Србија стоји чврсто на свом европском путу и да ће пре или касније постати чланица Европске уније.

– Наша будућност је Европа, ми смо део Европе, стари европски народ и одавно смо заслужили да будемо део ЕУ. Добро је што је Србија на европском путу. Јуче сам заједно са председником Вучићем био у Научнотехнолошком парку на Звездари, који је настао заједничком инвестицијом Србије и Европске уније. У Научнотехнолошком парку ради више од 120 иновативних компанија и мислим да је било важно да се председник Вучић и председник Европског савета Шарл Мишел нађу управо тамо, јер та институција суштински описује сарадњу ЕУ и Србије – гледање у будућност и нове технологије. Настојимо да Србија достигне развијене европске земље по питању нових технологија, о чему је говорила и премијерка Ана Брнабић када је рекла да ће Србија имати суфицит од милијарду и по евра, када је извоз „памети” и ИТ сектор у питању, за разлику од, примера ради, пољопривреде. То показује колико се Србија брзо развија и колико напредује. Највећи инвеститор у Србији је ЕУ и највећи број компанија који је дошао у Србију да послује је из Европске уније и оне запошљавају велики број грађана – нагласио је Весић.

Европска унија нам је природни партнер и у том смислу је веома важно да покажемо да се налазимо на европском путу, додао је заменик градоначелника.

– Сигуран сам да ће Србија постати чланица ЕУ, као и да ће наша земља бити прва наредна држава која приступа ЕУ. Достижемо стандарде Европске уније када је у питању привреда, здравство, администрација, правосуђе, што је веома значајно за мале земље попут Србије. Нама је место у великој европској породици – поручио је Весић.