петак, 20. мај 2022.

Донације Фондације „Гнездо” школама у општинама Северна Косовска Митровица и Лепосавић

Делегација Фондације за децу и младе „Гнездо” посетила је данас општине Северна Косовска Митровица и Лепосавић. Директорка Тања Поповић је у име Фондације уручила донације школама у тим општинама. Специјална школа за децу са посебним потребама „Косовски божур” у Северној Косовској Митровици добила је 50 столица, док је Основној школи „Владо Ћетковић” у истој општини донирано 50 клупа и 100 столица. Фондација „Гнездо” је Основној школи „Лепосавић” у општини Лепосавић донирала клавир, десктоп и лаптоп рачунаре.

Укупна вредност донације, према речима Тање Поповић, је око три милиона динара.

Тања Поповић је том приликом истакла да Фондација „Гнездо” као друштвено одговорна установа брине о будућности деце на Косову и Метохији.

– У разговору са начелником Школске управе Косовске Митровице сазнали смо да су им потребне ђачке клупе, столице, клавир и рачунари. Граду Београду и Фондацији „Гнездо” веома је битно свако дете без обзира где живи и овом донацијом смо то и показали. Београд помаже нашем народу на Косову и Метохији и има добру сарадњу са општинама на северу Косова. Ту сарадњу ћемо наставити, а захваљујући политици коју спроводи држава Србија овакве донације су могуће – поручила је Поповићева и додала да је позвала децу са Косова и Метохије да дођу на славу Београда 2. јуна.

Позвала је све друштвено одговорне компаније да учествују заједно са Фондацијом „Гнездо” у спровођењу оваквих акција, да обрадују малишане и породице којима је помоћ потребна.

Александар Спирић, председник Привременог органа општине Северна Косовска Митровица, рекао је да је донација показатељ одговорне политике коју спроводи Град Београд, а то је брига за будућност деце на Косову и Метохији.

– У школе на северу Косова и Метохије стигла је веома вредна опрема, а то јасно показује да између деце у општинама на Косову и Метохији и деце у Београду нема разлике и да су сви једнаки. Фондација „Гнездо” има веома битну улогу у оснаживању опстанка нашег народа на својим огњиштима. Наша деца заслужују да имају квалитетан и безбедан живот, а ова донација је гарант нераскидиве везе између нашег народа на Косову и Метохији и Београда – рекао је Спирић.

Директорка Специјалне школе „Косовски божур” Марта Поповић је рекла да је ово школа за основно и средње образовање за децу са посебним потребама и једина је школа овог типа на Косову и Метохији.

– Свака донација је веома битна, а посебно ова од Фондације „Гнездо” јер столице представљају основно средство за рад. Ову школу тренутно похађа 50 деце са посебним потребама, али тај број варира – рекла је Поповићева и поручила да је веома важно да постоје људи и организације који желе да помогну деци са посебним потребама јер је њима та помоћ свакако најпотребнија.

Далиборка Мијаиловић, директорка Основне школе „Владо Ћетковић” која је до рата 1999. године била смештена у Јужној Косовској Митровици, а после рата премештена у северни део града у зграду школе „Бранко Радичевић”, захвалила је Фондацији „Гнездо” и нагласила значај ове донације како за школу „Владо Ћетковић” тако и за школу „Бранко Радичевић”.

Директорка Основне школе „Лепосавић” Силвана Маговчевић такође је захвалила на донацији која је, како је истакла, за ову и остале школе на северу Косова и Метохије веома значајна.

– Значајна је јер ће нам омогућити да наша деца раде у бољим условима у наредном периоду – рекла је том приликом Силвана Маговчевић.