недеља, 22. мај 2022.

Весић: Реализацијом нових пројеката унапређујемо живот становника Барајева

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас својом покретном канцеларијом општину Барајево где је са грађанима разговарао о новим пројектима, проблемима са којима се становници ове општине сусрећу и начинима за њихово решавање.

Сусрету са грађанима Барајева присуствовали су председник општине Слободан Адамовић, директор ЈКП „Београд-пут” Иван Тејић, представници Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда и Јавног комуналног предузећа „Београдски водовод и канализација”.

Весић је на почетку посете обишао постројење за прераду отпадних вода, које је почело са пробним радом и које ће пречишћавати отпадне воде насеља Гај.

– Насеље Гај је највеће урбано насеље у Барајеву a у ово постројење смо уложили 125 милиона динара. Оно покрива око 5.000 реципијената, односно прерађује девет литара отпадних вода у секунди. На тај начин ће комплетне отпадне воде овог насеља бити прерађиване и у чистом облику испуштане у Барајевску реку, чиме се више неће загађивати животна средина. Проблем Београда је то што имамо око две трећине града покривене канализацијом, али у овом тренутку, осим неколико мањих постројења, немамо фабрике за прераду отпадних вода, тако да сва наша канализација непрерађена одлази у Саву, Дунав и друге реке, што је недопустиво. Зато тренутно градимо три од пет фабрика за прераду отпадних вода и читав низ мањих постројења, попут овога у Барајеву – рекао је Весић.

Он је истакао да ови напори показују колико је важна животна средина и квалитет живота сваког грађанина и грађанке Београда.

– Такође, у оквиру пројекта „Чиста Србија” изградићемо још једно постројење за прераду вода у самом Барајеву и око 40 километара канализације, што значи да ће 40 одсто Барајева бити покривено овом мрежом. Неко ће рећи да је то мало, али ипак је боље 40 одсто него ништа, а с обзиром на разуђеност ове општине, требаће заиста доста времена како би се цела општина покрила канализацијом. Вероватно ћемо сва издвојена насеља решавати овим мањим постројењима за прераду отпадних вода, што је много логичније него постављати десетине километара цеви које би водиле до неког већег постројења – истакао је Весић.

Заменик градоначелника обишао је данас и градилиште новог спортског центра у Барајеву који треба да буде завршен до краја године.

– Овим битно подижемо квалитет живота људи у Барајеву јер је то нешто што људи овде нису имали. У ту халу биће уложено укупно 420 милиона динара, што заједно са фабриком отпадних вода достиже суму од преко пет милиона евра. Грађани ће добити халу у којој ће моћи да тренирају, где ће деца моћи да се баве спортом, гледају утакмице, концерте и све друге манифестације. Такође, веома брзо ћемо кренути и у изградњу амбуланте у насељу Гај, чиме ће се растеретити Дом здравља у Барајеву. Новац је већ издвојен, а очекујемо да убрзо завршимо разговоре у вези са објектом који припада цркви, како бисмо што пре почели са изградњом амбуланте – рекао је Весић.

Он је поновио да је за Град Београд важан сваки становник Београда, без обзира на то у ком делу града живи.

– Небитно је где неко живи, у Барајеву или на Теразијама, јер ако желимо да се Београд равномерно развија, онда морамо једнако да улажемо у сваки део нашег града. Срећан сам када могу да кажем да је и у једно мало Барајево само у ова два пројекта, у фабрику отпадних вода и спортски центар, уложено више од пет милиона евра, чиме доказујемо да нам је важан сваки становник ове општине – закључио је Горан Весић.

Председник општине Барајево Слободан Адамовић изразио је задовољство што житељи насеља Гај добијају своју фабрику отпадних вода.

– Декларисали смо се као „зелена” општина, Када смо пре неколико година отворили шеталиште поред реке, обећали смо да ћемо решити питање отпадних вода. Уз помоћ Града су уложена знатна средства и ово је доказ да ми држимо реч. И у будућности ћемо решавати еколошке проблеме. Успели смо да уђемо у пројекат „Чиста Србија” и већ у првом кругу добили смо пројекте изградње фабрике отпадних вода и нових 40 километара канализационе мреже – казао је Адамовић.

Фабрика за прераду отпадних вода поседује биолошки реактор, а пројектовани капацитет намењен је за потребе 5.000 становника, односно за прераду 800 кубних метара отпадних вода дневно. Процес је непрекидан, по најсавременијим технолошким условима који се примењују у најразвијенијим европским земљама.

Након обиласка најважнијих пројеката на овој општини, заменик градоначелника је разговарао и са становницима Барајева о проблемима са којима се сусрећу и начинима за њихово решавање.