уторак, 24. мај 2022.

Саопштење Секретаријата за јавни превоз у вези са СП „Ласта”: Весић се веома посвећено бави интересима грађана Београда

Секретаријат за јавни превоз саопштио је, поводом обраћања заменика градоначелника Горана Весића у вези са СП „Ласта”, као и објава појединих медија и напада на њега, да се Весић веома посвећено бави интересима грађана Београда, као и сталним унапређењем система јавног превоза, повећањем квалитета услуга у градском и приградском превозу путника.

Како се наводи, Секретаријат за јавни превоз свакодневно прати све градске, приградске и локалне линије јавног превоза путника на територији града Београда (преко 520 линија, од чега 175 градских, 107 приградских, 215 локалних и др). Градским превозом се управља из оперативног контролног центра Секретаријата који ради 24 сата недељно, док приградским и локалним превозом управља превозник, а Секретаријат прати реализацију превоза и интервенише када уочи неодржавање полазака или по пријави путника.

Од септембра 2019. године до данас, линија 493 (Младеновац–Београд) је „појачана” са 26 нових полазака. Наведена линија тренутно има 204 поласка радним даном. Ови поласци су додати на оправдан захтев грађана Младеновца.

Број полазака на линије 493 се не редукује током примене летњег реда вожње као што се редукују све остале линије јавног превоза путника, а такође, за време празника на овој линији се примењује ред вожње за радни дан, за разлику од свих осталих линија на којима се примењује недељни ред вожње.

Међутим, због великог броја пријава путника у последње време који из Младеновца користе ову линију, за неодржавање полазака од почетка маја, а посебно 16. и 17. маја од стране превозника „Ласта”, Секретаријат је кроз систем за наплату карата и управљање возилима у јавном линијском превозу путника у Београду обавио проверу полазака на линији 493, као и на осталим приградским и локалним линијама за које су пристигле пријаве путника.
Увидом у систем установљено је да СП „Ласта” није остварила на приградским и локалним линијама 66 полазака у смеру „А” и 63 поласка у смеру „Б” дана 16. маја 2022. године, као и 78 полазака у смеру „А” и 56 полазака у смеру „Б” дана 17. маја 2022. године.

Табела са детаљним прегледом неодржаних полазака СП „Ласта” а. д. Београд дана 16. и 17. маја на линијама приградског и локалног превоза путника на територији града Београда достављена је превозничком предузећу на увид.

Због тога је Секретаријат за јавни превоз од СП „Ласта” тражио да се у што краћем року изјасни писаним путем о разлозима неостварења полазака на линијама.

На захтев Секретаријата за јавни превоз, компанија „Кенткарт” је 24. маја извршила додатну проверу података о неодржаним поласцима СП „Ласта”. Увидом је утврђено да је СП „Ласта” а. д. 16. маја пријавило да у шест возила није исправан возачки компјутер, од чега су четири неосноване пријаве и за та возила су уредно евидентирани полуобрти у оквиру система. На два уређаја је отклоњен квар истог дана након пријаве (замењен је осигурач).

Такође, 17. маја постоји 14 пријава кварова на возачким компјутерима, од чега 13 неоснованих јер су на њима уредно евидентирани полуобрти у оквиру система.

Закључак компаније „Кенткарт” је да у сваком случају, број кварова возила која нису могла да се евидентирају у оквиру система никако није могао да утиче на поменути број неостварених полуобрта 16. и 17. маја 2022. године, наводи се у саопштењу.