среда, 25. мај 2022.

Београд домаћин Светског купа у веслању 2022.

Светски куп у веслању 2022. одржаће се у Београду од петка, 27. маја, до недеље, 29. маја, на Ади Циганлији. Светска веслачка федерација поверила је организацију купа Веслачком савезу Србије, најавио је Секретаријат за спорт и омладину. 

Том приликом, Београд ће угостити неке од најјачих веслачких велесила, попут Велике Британије, Француске, Кине, Холандије и још многе друге, а Савско језеро биће терен најбољим светским веслачима и веслачицама. 

Поред улоге организатора купа, што представља велики успех и награду за сав уложен труд и посвећеност у раду Савеза, посебно признање десило се када је у септембру 2019. одлучено да се Србији додели и организација сениорског Светског првенства у веслању 2023. године. То светско првенство је најзначајније будући да је и изборно такмичење за пласман на Олимпијске игре 2024. у Паризу. У три такмичарска дана одржаће се око 170 трка у свих 14 олимпијских дисциплина и девет параровинг дисциплина, те шест међународних, како у мушкој тако и женској конкуренцији. 

Очекује се долазак око 600 такмичара и такмичарки из више од 40 земаља, као и више од 300 пратећег особља, судија, делегата и представника Светске веслачке федерације, новинара и других. 

Светска веслачка федерација већ дуги низ година промовише родну равноправност, те је веслање један од спортова који предводи у једнаком броју мушких и женских дисциплина на Олимпијским играма и свим осталим светским такмичењима. 

Олимпијске дисциплине које ће бити заступљене на Светском купу у Београду су: двојац без кормилара (W2-, М2-), дублскул (W2x, М2x), четверац без кормилара (W4-, М4), скиф (W1x, М1x), лаки дублскул (LW2x, LМ2x), четверац скул (W4x, М4x) и осмерац (W8+, М8+).

Параолимпијци ће бити заступљени у скифу (PR1 М1x, PR1 W1x), дублу MIX (PR3Мix2x), двојцу за жене и мушкарце (PRР3 W2- PR3 М2-), четверцу са кормиларем MIX (PR3 Мix 4+).