среда, 25. мај 2022.

Весић: Светско првенство у рвању од 10. до 18. септембра у Београдској арени

Светско првенство у рвању за сениоре биће одржано од 10. до 18. септембра у Београдској арени, најавио је данас заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за новинаре у Старом двору.

Истакао је да ће Београд и Србија први пут бити домаћини светског шампионата у рвању, подсетивши да то није пошло за руком ни старој Југославији, која је била суперсила у овом спорту.

– Очекује се више од 2.000 такмичара из 73 земље, као и око 10.000 људи који ће тада доћи у Београд. То је велика промоција за наш град, а спорт и култура у томе предњаче – навео је заменик градоначелника.

Весић је указао на то да је Београд ове године већ био домаћин Светског првенства у боксу, Светског дворанског првенства у атлетици, као и Фајнал фора у кошарци.

– Град Београд се показао као добар организатор највећих спортских манифестација, јер свако велико такмичење, поред најважније спортске компоненте, има и промотивни карактер наше земље и града. На недавно завршеном Фајнал фору Београд је посетило 20.000 туриста – казао је Весић.

Град Београд ће, према његовим речима, и убудуће подржавати наше савезе који конкуришу за светска и европска првенства, те је похвалио рад Српског рвачког савеза јер је почео да враћа овај спорт на стазе старе славе.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић подсетио је да је пре пет година у Новом Саду организовано Европско првенство у рвању.

– Тада смо показали одговорност у организацији и стекли велику предност у односу на конкуренте у додели светског шампионата у рвању. У међувремену су Србија и Београд организовали велики број међународних такмичења како у сениорској тако и у јуниорској конкуренцији, а све у циљу промоције спорта – навео је Удовичић и похвалио рад Рвачког савеза Србије.

Организација планетарних такмичења добра је и привредна инвестиција, рекао је Удовичић, те подсетио су Град Београд и Србија само од последњег Фајнал фора у кошарци приходовали више од 30 милиона евра.

Најавио је за седам дана Светски куп у веслању на Ади Циганлији, а потом и завршни турнир Лиге шампиона у ватерполу и Светско првенство у подводном пливању, те захвалио заменику градоначелника Горану Весићу на несебичној подршци у њиховој организацији. Такође, најавио је до краја лета отварање Националног тренинг центра за рваче, који ће се налазити у оквиру Завода за спорт и медицину спорта.

Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић истакао је да је организација Светског сениорског првенства највећи догађај за српско рвање у последњих 20 година.

Циљ је промоција рвања, али и наше земље и главног града, истакао је Трајковић, захваливши ресорном министарству и Граду Београду на несебичној подршци.

Организатори су истакли да ће публика од 10. до 18. септембра моћи да ужива у борбама у грчко-римском стилу, слободном стилу, као и женском рвању.