среда, 25. мај 2022.

Весић обишао штанд Града Београда на Новосадском сајму

Заменик градоначелника Горан Весић посетио је данас штанд Града Београда на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Весић је том приликом истакао да је Сајам пољопривреде у Новом Саду најзначајнија манифестација ове врсте у земљи и да је то прилика да пољопривредници из Београда посете сајам и размене искустава са пољопривредницима из других крајева.

– Велико ми је задовољство што сам поново посетио штанд Града Београда на Новосадском сајму који има традицију дугу 90 година. Ми немамо сајамску манифестацију која тако дуго траје и која је тако успешна. Овај сајам је бренд за читав регион и заиста ко се не појави овде, може се рећи да „ништа не значи у пољопривреди”. С обзиром на то да нама у Београду пољопривреда све више значи, Београд већ неколико година континуирано има свој штанд на овом сајму и сходно томе се трудимо да промовишемо наше пољопривреднике и њихове производе, те да им на тај начин омогућимо бољи посао – изјавио је Весић.

Према његовим речима, Београд је после Војводине највећи пољопривредни регион у Србији са 250.000 хектара обрадиве површине.

– На територији града тренутно се обрађује око 150.000 хектара, а до пре 10 година, нажалост, Град се односио према пољопривреди као да је нема, а субвенције које је давао износиле су 20 милиона динара. Данас је та стратегија промењена и ове године субвенције за пољопривреду износе 240 милиона динара. Такође, ове године је више од 640 пољопривредника добило помоћ и купљено је преко 130 трактора. У плану развоја Београда до 2030. године постоје три основа, од којих је један пољопривреда, односно производња здраве хране. Данас се храни придаје све већи значај и то показује да смо паметно размишљали када смо почели више да улажемо у пољопривреду – рекао је Весић.

Секретар Секретаријата за пољопривреду Саво Павичић је истакао да се Секретаријат ове године представио на сајму јер је то прилика да пољопривредници размене искустава и науче нешто ново.

– Секретаријат је ове године омогућио да се 60 наших пољопривредника представи на сајму потпуно бесплатно. Обезбедили смо им тезге и улазнице, а њихова је само презентација. Такође, повезали смо их са људима из Привредне коморе и Министарства пољопривреде како би добили знак „чуваркуће” и како би своје производе могли да пласирају на територији целе Србије – поручио је секретар Павичић.

Догађају су присуствовали председник општине Сопот Живорад Милосављевић, председник општине Барајево Слободан Адамовић, као и представници општина Гроцка, Палилула и Обреновац.