петак, 27. мај 2022.

Расписани јавни позиви за куповину сеоских кућа са окућницама и набавку грађевинског материјала за избеглице

Јавни позив за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица за куповину сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности и доделу једнократне помоћи у грађевинском и другом материјалу и опреми за поправку или адаптацију предметне сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности у циљу стварања или побољшања њихових услова становања, а који имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији града Београда, објављен је 26. маја 2022. године, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

– У сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, Секретаријат за социјалну заштиту реализује куповину најмање пет сеоских кућа са окућницом, односно одговарајуће непокретности за становање и доделу једнократне помоћи у грађевинском и другом материјалу и опреми за поправку или адаптацију предметне сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности. Вредност помоћи која се додељује по породичном домаћинству је 1.700.000 динара (1.500.000 динара намењено је за откуп сеоске куће са окућницом, а 200.000 динара за доделу једнократне помоћи у грађевинском и другом материјалу и опреми за поправку или адаптацију предметне сеоске куће са окућницом) у циљу стварања и побољшања њихових услова становања. Рок за пријаву на јавни позив за доделу наведене помоћи је 11. јул 2022. године – рекла је за Беоинфо секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Такође, истог дана објављен је и јавни позив за избор корисника помоћи за доделу средстава намењених побољшању услова становања избеглица кроз набавку грађевинског материјала и опреме. Помоћ је бесповратна и одобрава се за куповину најмање пет пакета грађевинског материјала и опреме неопходне за обезбеђивање и побољшање основних услова становања, при чему максимална вредност једног пакета грађевинског материјала износи 700.000 динара, а минимална вредност једног пакета грађевинског материјала износи 184.000 динара по породичном домаћинству. Рок за пријаву на јавни позив за доделу наведене помоћи је 11. јул 2022. године.

Оба позива се односе на избеглице које су, услед догађаја из периода од 1991. до 1995. године, стекле статус избеглице у Републици Србији, без обзира на њихов садашњи статус, а које живе у приватном смештају без трајног решења у земљи порекла или Републици Србији. Такође, неопходно је, између осталог, да избеглице имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији града Београда најмање годину дана пре објаве јавног позива. Све информације у вези са објављеним јавним позивима могу се добити на контакт телефоне: 011/3344-625, 011/3309-750 и 011/3309-303.

Град Београд је од 2014. до 2022. године стамбено збринуо 1.422 породице избеглица путем доделе пакета грађевинског материјала, откупа сеоских кућа са окућницом, доделе монтажних кућа, као и доделом стамбених јединица у закуп са могућношћу откупа, што значи да је више од 5.000 лица добило свој кров над главом и то путем Регионалног стамбеног програма, као и буџетских средстава, закључила је секретарка.