петак, 27. мај 2022.

Весић представио изглед новог кинеског тржног центра на Новом Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић представио је данас у Старом двору, заједно са министром саветником у Амбасади НР Кине Тјин Јишуом и директором компаније „Eurasia trade center” Зоу Јун Јонгом, изглед новог кинеског тржног центра који ће бити саграђен на Новом Београду. 

Догађају су присуствовали главни градски урбаниста Марко Стојчић и директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић.

Весић је подсетио да је Град Београд пре неколико дана на јавној лицитацији, то јест надметању продао земљиште у наставку Улице Јурија Гагарина на којем ће се налазити нови тржни центар. 

– Земљиште је купила кинеска компанија која на том простору планира да изгради модеран кинески тржни центар. Мислим да је било крајње време да буде направљен један модеран објекат јер су Кинези веома дуго присутни у Београду на различите начине, од великих компанија које раде велике послове попут изградње метроа, гаража, путева – то раде велике мултинационалне компаније, па све до људи који имају „мале” бизнисе од којих могу добро да живе и који са грађанима Србије добро послују. Суштински, овај тржни центар је намењен „малим” бизнисима, јер велике компаније имају своја представништва. Ово ће бити модеран тржни центар, изграђен по најсавременијим стандардима, који ће омогућити људима да представе своје пословање и производе. Мислим да је ово велики квалитативни искорак када су у питању „мали” бизниси наших пријатеља из Кине и срећан сам што су пронашли интерес да купе земљиште и овде уложе новац – рекао је Весић. 

Он је истакао да је на Граду Београду било да обезбеди и прода земљиште, као и да у блиској будућности изда грађевинску дозволу и наплати доприносе за грађевинско земљиште. 

– Захвалан сам нашим кинеским пријатељима на труду, као и на томе што су данас у прилици да представе овај пројекат који ће, надам се, веома брзо почети да се гради. Београд ће тако добити још један тржни центар, чиме ћемо додатно подићи квалитет трговине и понуде кинеских произвођача. Имајући у виду то да данас није време у којем се лако доноси одлука о инвестирању, захвалан сам им што верују у Београд. Уложити седам милиона евра у земљиште није мала ствар. То значи да постоји вера у нашу земљу, као и добру прилику за пословање. Ово је такође и позив кинеским компанијама да наставе са инвестирањем у наш град и нашу земљу – додао је Весић. 

Према његовим речима, Кинези који живе у Србији су постали део нашег друштва, јер су у питању људи који живе и раде у Београду и чија деца похађају наше школе. 

– Недавно сам био у једној музичкој школи у Раковици где је најбољи ученик Кинез који је рођен у Београду и мислим да ће веома брзо доћи време када ћемо имати наше спортисте и уметнике кинеског порекла. Они су веома добри чланови нашег друштва и желимо да их у потпуности интегришемо. Кинези поштују нашу државу, овде раде, плаћају порез и привређују, овде им се рађају деца и већ имамо наше држављане кинеског порекла. На тај начин обогаћујемо наше друштво и културу и тако „посматрамо” наше кинеске пријатеље. Срећни смо што живе са нама и деле нашу судбину. Тако су делили нашу судбину за време бомбардовања када многи други нису, али Кинези јесу – поручио је Весић. 

Министар саветник у Амбасади Кине Тјин Јишу је захвалио Граду Београду и заменику градоначелника на великој подршци коју пружају Кинезима који живе, раде или бораве у Београду. 

– Челично је пријатељство Кине и Србије, али је поред политичких односа важно постојање чврстих односа између грађана Кине и Србије. Нови тржни центар имаће важну улогу за београдску привреду, али и за овдашње кинеске бизнисмене који ће моћи да послују у унапређеном окружењу. На тај начин решићемо велике проблеме који су настали после великог пожара који је прошле године избио у кинеском тржном центру у Блоку 70 – рекао је Тјин Јишу и захвалио Горану Весићу на великој помоћи пруженој власницима радњи након пожара, који је уништио велики број локала. 

Директор „Eurasia trade center” Зоу Јун Јонг је рекао да је данас важан дан зато што ће се након прошлогодишњег пожара кренути у реализацију пројекта изградње модерног тржног центра. 

– Нови тржни центар ће свакако бити један од најмодернијих и најбољих тржних центара у Београду и Србији. Желим да захвалим Амбасади НР Кине, Граду Београду и Горану Весићу, као и свима који учествују у овом пројекту – рекао је Зоу Јун Јонг и додао да ће у новом тржном центру, осим индивидуалних локала, постојати и већи кинески брендови који ће добити прилику да представе своје производе на тржишту Београда.