субота, 28. мај 2022.

Посета Београдској надбискупији поводом израде мозаика на катедрали

Горан Весић, заменик градоначелника Београда, посетио је синоћ Београдску надбискупију где је вечерао са београдским надбискупом и метрополитом Станиславом Хочеваром.

– Донео сам дивне вести у надбискупију из Града Београда. Наш град ће финансирати постављање великих мозаика у катедралној цркви у Хаџи Милентијевој улици. Мозаик ће радити Марко Рупник, један од најбољих светских, сакралних уметника. Мозаик ће бити постављен већим делом на звоник, па ће тако бити видљив свим Београђанкама и Београђанима и знатно ће украсити зидове и фасаду на катедрали – изјавио је Весић.

Према његовим речима, мозаик ће представљати победу хришћанске војске у турској опсади Београда 1456. године, чиме је одбрањена Европа. У част београдске победе, папа Калист увео је да у свим римокатоличким црквама звона звоне тачно у подне, што је обичај који се очувао до данас.

– Град Београд подржава рад свих званичних верских конфесија и поштује верска осећања свих својих грађанки и грађана. Срећни смо јер је Београд отворен, мултинационални и мултиконфесионални град у коме су сви који Београд доживаљавају као свој град, а Србију као своју земљу добродошли. Мозаик на катедралној цркви учиниће Београд богатијим – рекао је Весић и додао да се радује почетку радова на изради мозаика уз благослов надбискупа београдског и метрополита Станислава Хочевара већ у септембру.