недеља, 5. јун 2022.

Весић честитао Дечјем културном центру седам деценија постојања

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас обележавању јубилеја Дечјег културног центра Београд, који је креативним радионицама и великим концертом у Ташмајданском парку прославио седам деценија постојања. Весић је овом приликом честитао запосленима рођендан, наводећи да су га прославили заједно са онима због којих и постоје – са децом. 

– Дечји културни центар прошле године добио је нове просторије које сада сређујемо. Налазе се на Дедињу, недалеко од Музеја „25. мај”. Такође, сређен је и простор некадашњег Дома пионира, сада Дечјег културног центра у Таковској. Кроз ову установу, која има више од хиљаду програма, на годишњем нивоу прође око 150 хиљада деце – прецизирао је Весић у изјави за Беоинфо.

ДКЦБ има дивну улогу у нашем друштву, нагласио је Весић, а то је да деца у њему могу да се едукују, похађају радионице, курсеве и секције и да се друже. Он је подсетио на једну од наших најлепших манифестација коју организује Дечји културни центар, а то је Радост Европе, као и на Свесрпски дечји сабор који повезује нашу децу и децу из наше дијаспоре.

– Желим им да дочекају најпре сто, а онда и двеста и више година, те да се увек овако лепо слави и да око њих буду деца јер ова установа због њих и постоји – закључио је Весић.

Догађају су присуствовали градски секретар за културу Иван Карл и директор ДКЦБ Драган Марић.

Деца и  млади имали су прилику да учествују у разноврсним креативним радионицама – ликовна радионица, стрип и карикатура, атеље за примењену уметност, спортић и еколошка радионица, а на концертима су, између осталих, наступили Сергеј Ћетковић, Леонтина, Тијана Дапчевић, Зое Кида, Мари Мари, Пеђолино, Хор „Чаролија”. 

Београдска институција културе, намењена свој деци света, почела је с радом давне 1952. године. Посвећена уметничком и креативном одрастању деце, ова институција реализује многобројне културно-образовне програме који код најмлађих подстичу радост стварања и омогућују свестрани развој њихових потенцијала. Понудом квалитетних програма, Дечји културни центар Београд креира сигурно окружење за децу и младе у којем они садржајно проводе слободно време и реализују сопствене таленте и идеје у разноврсним атељеима и студијима – у Музичкој играоници, Хору, Вокалној групи „Нађи своју звезду”', Студију глуме, Енглеској позоришној радионици, Балетском студију, Ликовном атељеу, Атељеу за примењену уметност, Радионици стрипа и карикатуре, Радионици за графички дизајн, Спортићу и Креативном забавишту.