понедељак, 6. јун 2022.

Градоначелник Радојичић са амбасадорком Шведске посадио 30 стабала

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић засадио је данас 30 стабала у парку Ушће у оквиру пројекта „Зелена Србија”, који се спроводи уз сарадњу Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србијe, као и компаније „Color media communications”, а уз подршку Града Београда, Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд” и Еуробанк Директна. Догађају су присуствовали и амбасадрока Шведске у Србији Аника Бен Давид, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србијe Слађан Велинов, као и представници ЈКП „Зеленило – Београд” и Еуробанк Директне.

Градоначелник је овом приликом истакао да се акције које се тичу озелењавања Београда настављају.

– У склопу пројекта „Зелена Србија” је током 2020. и 2021. године организована садња у 20 градова и општина, а сада имамо прилику да и у Београду дамо допринос како би био лепши и зеленији град. Од новембра 2019. године, заједно са директором ГИЗ-а, покренули смо акцију „Дрво за Београд”, захваљујући којој је у претходном периоду посађено преко 2.300 стабала – рекао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио да ЈКП „Зеленило – Београд” сваке године посади више од пет хиљада стабала у Београду.

– Веома је важно што је тема садње стабала све актуелнија. Све је више друштвено одговорних компанија и различитих представника међународних организација који дају свој допринос да Београд буде лепши, зеленији и здравији град. У овом тренутку у урбаном делу Београда имамо 16 одсто зелених површина, а циљ је да их буде 25 одсто. Циљ јесте амбициозан, али радујем се што данас имамо могућност да се том циљу приближимо захваљујући садњи 30 стабала. Хвала Амбасади Шведске на свему што ради за Србију и Београд. Шведска је један од наших најважнијих партнера у области очувања животне средине. Искористио бих ову прилику да честитам национални празник Шведске који се данас прославља, са жељом да у наредном периоду наставимо успешну сарадњу – закључио је градоначелник Радојичић.