недеља, 12. јун 2022.

Град расписао тендер за пројектовање станова у Видовданској улици

Град Београд расписао је тендер за израду техничке документације за изградњу стамбеног објекта у Видовданској улици на Врачару. Тендером је предвиђена израда идејног решења, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење радова. Према тендерској документацији, рок за израду свих пројеката је осам месеци, а заинтересовани понуђачи могу да поднесу своје пријаве до 22. јуна, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.
 
– Пројектују се станови за оштећене власнике из зграде која се урушила у Видовданској улици. Преостале новоизграђене станове Град ће користити за расељавање на територији ГО Врачар, за чиме увек постоји потреба због планиране изградње инфраструктуре – рекао је Весић.

Он је додао да се објекат пројектује на две катастарске парцеле које су прибављене у јавну својину решењем Града Београда путем размене непокретности са станарима урушене зграде.

– Договор је постигнут на иницијативу свих власника из оштећене зграде и инвеститора, који су започели са ископом темељне јаме на суседној парцели услед чега је дошло до урушавања зграде у Видовданској број 2 – рекао је заменик градоначелника.
 
Он је истакао да пројектант има обавезу да станове у новом објекту усклади са потписаним уговорима, односно да предвиди стамбене јединице које по структури одговарају оштећеним станарима.

– Остале стамбене јединице имаће структуру према потребама Града и биће предмет разраде пројекта и договора са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Када се зграда у Видовданској улици урушила, Град Београд је одмах предузео мере за пружање помоћи угроженим станарима. Обезбеђен је привремен смештај већини станара у станове намењене за расељавање чији је власник Град Београд, односно збринути су станари који нису имали други смештај. Донетим решењем заменика градоначелника омогућено је спровођење свих законских корака у циљу свеобухватног решења, односно изградње стамбеног објекта коју реализује Град Београд. У стамбеном објекту нове станове ће добити власници оштећених станова – рекао је Весић.