среда, 15. јун 2022.

Генерални урбанистички план Београда до 2041. године треба да обезбеди инфраструктурни развој и правилну демографску слику престонице

Главни градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је данас да је Генералним урбанистичким планом Београда до 2041. године предвиђено побољшање демографске слике престонице, те развој инфраструктуре, од саобраћаја до изградње јавних објеката културе, здравства и образовања.

Он је за РТС истакао да је реч о стратешком плану за развој Београда, уједно и најважнијем документу који може да донесе Скупштина града.

– План се бави свим сегментима развоја града Београда, од развоја демографске слике до развоја инфраструктуре и изградње јавних објеката – културе, здравства и образовања. Овај пут и високог образовања, јер по први пут имамо тенденције за изградњу студентских кампуса и других објеката високошколских установа. На тај начин ћемо омогућити нашим студентима боље услове и останак, а у исто време обезбедити и могућност доласка страних студената – најавио је Стојчић.

Указао је да је планом обухваћен сваки сегмент друштва како би читав склоп активности у наредних 20 година имао за циљ правилну демографску слику.

– Нама у Београду недостаје око 50.000 становника како бисмо имали оптимални број за интелектуални и економски развој. Сада Београд има стабилну демографску слику, односно исти број оних који одлазе и оних који се досељавају. Зато су нам потребни становници који се пре свега баве интелектуалним делатностима. Из тог разлога морамо тим људима обезбедити висококвалитетне услове за живот у функционалном смислу, а то значи пуно више паркова, бициклистичких стаза и других јавних садржаја који подразумевају комфоран живот – навео је Стојчић.

Он је најавио изградњу велодрома на простору хиподрома, али и појаснио да хиподром остаје на истом месту. Такође је најавио развој аеродрома и других спортских садржаја који ће помоћи у здрављу становништва престонице.

Главни градски урбаниста је истакао да се Генерални урбанистички план налази на раном јавном увиду до краја јуна у холу Градске управе, такође у згради Урбанистичког завода Београда, као и испред Београдског излога у Кнез Михаиловој улици.

– Сваки дан од 12 до 18 часова заинтересовани грађани имаће помоћ стручних лица, док своје мишљење могу да предају у писаној форми у згради Градске управе у Улици краљице Марије 1. Генерални урбанистички план је основа за неке нове планове детаљне или генералне регулације. Јавни увид очекује се од јесени, тако да грађани имају прилику да се у раној фази изјасне и дају своје предлоге – нагласио је Стојчић.