четвртак, 30. јун 2022.

Битеф од 23. септембра до 2. октобра, под слоганом „Ми – јунаци рада свог”

Београдски интернационални театарски фестивал – Битеф биће одржан од 23. септембра до 2. октобра под слоганом „Ми – јунаци рада свог”, најавили су данас организатори у Скупштини Града Београда.

Град Београд је за овогодишњи 56. Битеф издвојио 35 милиона динара, истакао је градски секретар за културу Иван Карл и подсетио да је Битеф од Министарства културе добио и 12 милиона динара.

– Захвалио бих ресорној министарки Маји Гојковић јер је Министарство културе свесрдно подржало и друге београдске фестивале и манифестације од значаја за град Београд, посебно 50. Фест. Такође бих захвалио и другим партнерима, амбасадама и осталим културним центрима јер препознају Битеф као фестивал који на европској и светској сцени успешно промовише позоришну уметност Београда и Србије – навео је Карл.

Он је истакао да се овогодишњи Битеф бави питањем рада у савременом друштву, као и последицама пост-пандемијског времена у сегменту социјалних и економских тема.

– Битеф такође као последицу рата у Украјини шаље поруку мира у свету. Мислим да такву поруку сви међународни фестивали треба да шаљу – казао је Карл и честитао организаторима Битефа јер, како је истакао, већ неколико година праве фестивал у његовој најбољој традицији, те рада и оставштине Јована Ћирилова.

Подсетио је на то да је прошле године одржано двоструко издање Битефа због одлагања током пандемијске 2020. године и закључио да је сачуван континуитет фестивала, као и свих других манифестација од значаја за град Београд.

Помоћник министра за културу и информисање Републике Србије Радован Јокић је истакао да то министарство са задовољством подржава Битеф као фестивал који зна да искористи последње догађаје у свету у сврху промоције уметности. Поздрављам ту снагу и динамизам фестивала да се одговори на те изазове, додао је Јокић.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица захвалио је Секретаријату за културу Града Београда и Министарству за културу и информисање на подршци фестивалу. Истакао је да се овогодишњи Битеф бави економским и социјалним последицама пандемије вируса корона, али и да последња дешавања у Украјини производе те исте последице.

Он је истакао да ће у оквиру главног програма 56. Битефа бити приређено девет представа из Немачке, Белгије, Француске, Мексика, Енглеске, Словеније и Србије.