субота, 16. јул 2022.

Шапић: Направићу платформу захваљујући којој ће Градска управа бити још ефикаснија

Градоначелник Београда Александар Шапић подсетио је да је највећа магистрална водоводна цев, која је поново пукла у Улици краљице Марије, веома стара и поново је поставио питање због чега током вишегодишње реконструкције овог саобраћајног потеза у граду, када су били пробијени сви рокови, није замењена. Он је гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк навео да је дао налог свим јавним предузећима да када се раде реконструкције, без обзира на пројекат, провере стање на терену и дају свој извештај шта би евентуално требало додатно да се уради. 

– Тако ћемо на папиру имати став јавних комуналних предузећа о томе да ли неке инсталације треба додатно променити или да то није потребно да се уради. У овом моменту не постоји ниједан папир да је било ко из „Београдског водовода” заузео став да та цев треба да се мења. Иначе, квар је већ саниран у току ноћи и грађани су добили воду, али то не оправдава оно што се десило. Да бисмо овакве ствари предупредили, убудуће морамо да понесемо одговорност према грађанима. Другачије нећемо моћи да унапредимо Београд – казао је Шапић. 

Лично, додао је Шапић, нема проблем да понесе одговорност и да његов рад буде мерљив, подсећајући на то да се за њега лично у Новом Београду гласало десет година, те да је себе на место градоначелника препоручио својим радом. 

– Наравно да је ово велики изазов и да ми је указано велико поверење председника државе и наше странке, али нисам овде залутао, већ сам ту на основу својих пређашњих резултата. У овом послу морате да будете спремни да избори увек могу да се десе. Оно што могу да урадим јесте то да значајно унапредим систем, односно да направим платформу која неће зависити од појединца и захваљујући којој ће се ствари и ситуације много брже и ефикасније решавати – рекао је Шапић. 

Уколико избори буду одржани брже од очекиваног, додао је Шапић, осим те системске платформе, фокус ће бити и на смањењу трошкова, а нарочито на „бесмисленим пројектима”. Најважнија ствар у наредном периоду биће да се преброди предстојећа зима због енергетске кризе, рецесије и инфлације у свету, истакао је Шапић. 

Градоначелник се осврнуо на ситуацију у градском буџету, наводећи пример јавног превоза.

– На данашњи дан са 250 милиона евра Град Београд субвенционише јавни превоз, што је близу четвртине буџета. Тиме ћу да се бавим иако није популарна тема. Уколико успете да уштедите и сто милиона евра, тај новац може да се искористи за социјална давања, вртиће, школе и друго. Мора да се доведе у ред ГСП јер је „рак рана” Београда већ двадесет, тридесет година. Људи су незадовољни квалитетом превоза и то је тачно, али истовремено карта се не плаћа. Немогуће је да било шта у животу имате квалитетно уколико у то не улажете – истакао је Шапић. 

Београд је у протеклих седам-осам година суштински добро вођен и развија се у добром правцу, тако да те добре ствари, а много их је било, треба да се наставе, оценио је Шапић.

– Међутим, има много ствари које нису биле добре. Примера ради, на данашњи дан затичемо приходе и профит Града Београда и јавних комуналних предузећа од око 4,5 милијарде динара, а 2016. године су били 11 милијарди динара, што значи да су пали за седам милијарди. У овом моменту кредитна задуженост Града Београда у односу на 2016. и 2017. годину у еврима је са 42 порасла на 52, а у динарима са 5,5 милијарди на 7,5 милијарди, док су приспеле обавезе ван законског рока са 2,5 милијарде отишле на 5,5 милијарди. То није добро. Има пројеката за које мислим да су потпуно неодрживи, попут расписивања набавке за базене од 90 милиона евра, за четири базена, набавке за речни превоз од 400 милиона евра у следећих осам година, а не постоје станице нити студија изводљивости. Не можете да кроз један добар пројекат, као што је „смарт сити”, провлачите ствари и правите трошкове против којих су били многи секретаријати, који ми се сад жале да им је то наметнуто, тако да ћемо све то испитати. Наиме, као што постоје политичке заслуге, постоји и одговорност која мора да буде и морална, и политичка, и кривична. Ја нећу ни од чега да бежим, као што сам и сам спреман да сносим одговорност – рекао је Шапић.

Комуникација с грађанима и медијима треба да буде једноставнија, нагласио је Шапић, и истакао да секретаријати и јавна предузећа више неће имати пи-ар службе.

– Није обавеза ни грађана нити медија да „јуре” ко је за шта надлежан. Наша је обавеза да се информације дају што пре. То важи само за Градску управу и јавна предузећа, а за општине не, јер ту грађани директно гласају. Уколико се надлежности преплићу и ако је потребна помоћ Града, информација ће доћи од Секретаријата за информисање. Комуникација треба да буде поједностављена и зато се надам да ће од септембра јединствени број телефона заживети. Преко тог броја телефона, људи ће моћи да се информишу, да пријављују и питају – рекао је Шапић. 

Градоначелник је поручио да ће вратити достојанство председницима општина у односу на Град, напоменувши да иако предстоји ребаланс буџета у којем ће морати да буде резова због набавке енергената и спремности јавног превоза за зиму, општинама се неће одузимати средства. Председници општина морају да имају „основ с којим ће изаћи пред грађане”, а то не могу да ураде без достојанственог буџета, добре комуникације с Градом и квалитетне услуге у оним сегментима које Град мора да им пружи.