петак, 5. август 2022.

Разноврстан пратећи програм овогодишњег Битефа

Педесет шесто издање фестивала Битеф одржаће се у Београду од 23. септембра до 2. октобра. У главном програму фестивала је девет представа водећих европских и светских аутора, уз разноврстан пратећи програм.

Поред традиционалних пратећих програма као што су „Сусрети са ауторима„ и „Полифонија”, ове године ће се одржати и пленарни састанак организације IETM, што ће бити прилика да се водећи позоришни професионалци из целог света окупе у Београду. Реч је о четвородневном догађају са више од 500 учесника под слоганом „WORK HARD, LIVE HARDER!” и у оквиру којег ће се организовати стручне трибине, предавања, радионице и други видови размене искустава између позоришних радника из свих крајева света.

Тема састанка је уско везана за тему овогодишњег Битефа, који се бави питањем рада у савременом друштву, али и уметности. Учесници састанка ће покушати да пронађу одговоре на питања као што су: У каквом стању је тржиште рада у данашњем касном капитализму? Какав је ефекат неолибералне експлоатације на друштва у целини? Шта се дешава са правима радника и условима њиховог рада након пандемије? Како се рад трансформисао у извођачким уметностима и позоришту? Како се постиже стабилност и предвидљивост у свету који се драматично мења?

У оквиру пленарног састанка IETM биће организована и Pitchorama, посебан програм намењен српским, али и уметницима из целог света, у оквиру којег ће они имати прилику да представе своје пројекте и пронађу партнере за њихову реализацију. Рок за пријаву истиче 8. aвгуста.

Визуелни идентитет пленарног састанка је заснован на кадру из серијала „Наше приредбе”, емитованог на Радио-телевизији Београд 1973. године, по тексту Боре Ћосића, музици Војислава Костића и у режији Јована Ристића. Фотографија је преузета из последње епизоде серијала, која носи наслов „Радна акција”, а посвећена је јединственој форми заједничког рада организованој још током НОБ-а, а потом се развила на принципима солидарности, другарства и заједничког улагања. У чувеним радним акцијама, милиони омладинаца су градили ауто-путеве, пруге, фабрике, чак и читаве градове.

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије, Гете институт, „British Council”, Француски институт у Београду, као и бројни спонзори и партнери.