уторак, 16. август 2022.

Нови џамбо-контејнери на Звездари, Савском венцу и Вождовцу

ЈКП „Градска чистоћа” наставља акцију замене старих и дотрајалих контејнера потпуно новим на територији београдских општина.

Током данашњег и сутрашњег дана са терена ће бити повучена укупно 303 класична надземна контејнера запремине 1,1 метар кубни, а биће постављена 194 нова џамбо-контејнера запремине 3,2 кубика, и то: на Звездари ће 18 дотрајалих контејнера бити замењено са девет потпуно нових џамбо-контејнера, на Савском венцу 57 старих контејнера биће замењено са 50 потпуно нових џамбо-судова за одлагање комуналног отпада, док ће на Вождовцу 228 дотрајалих контејнера бити замењено са 135 нових џамбо-контејнера.

Промена технологије одношења отпада, уз замену дотрајалих контејнера потпуно новим и функционалним џамбо-контејнерима који својом запремином мењају чак три класична надземна суда од 1,1 кубик, допринеће побољшању комуналне услуге одлагања отпада и утицати на изглед престоничких улица.

Џамбо-контејнери заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Поклопци ових контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера, који се иначе отвара помоћу ножне папуче, што суграђанима знатно олакшава њихову употребу.

Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо-контејнери имају и предност да не поседују точкиће па је њихово померање, изузев камионима „Градске чистоће”, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера учесници у саобраћају доводе се у опасност, а нова технологија одлагања отпада у џамбо-контејнере решава овај проблем. У главном граду у овом тренутку постоји нешто више од 30.000 судова за одлагање комуналног отпада у десет градских општина које су у надлежности ЈКП „Градска чистоћа”.

Замена старих, дотрајалих и оштећених судова за одлагање комуналног отпада новим обавља се редовно. Циљ „Градске чистоће” је чистији, лепши и здравији град за све његове грађане и посетиоце. Изузетно је важно очувати судове за комунални отпад како би били у функцији и на корист житељима главног града Србије, јер представљају једну од главних карика у одржавању хигијене града и градски инвентар, али и припадају свим Београђанима.

Из овог предузећа апелују на све грађане да уложе додатни труд како би контејнери остали очувани и у функцији. То значи да се у ове контејнере не одлаже шут и други грађевински отпад, кабасти отпад, недовољно угашени пепео и жар, што су најчешћи узроци оштећења и изазивања ватре која доводи до њиховог трајног уништења.