уторак, 16. август 2022.

Град Београд до сада исплатио 630.840 динара породици Гаћеша

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић подсетила је да Град Београд и Република Србија годинама спроводе низ мера којим се подстиче наталитет и пружа подршка родитељству. Како је прецизирала, посебан акценат је стављен на социјално угрожене породице и породице са више деце.

– Осим права на новчана давања и родитељски додатак, неретко се дешава да се појединачни случајеви решавају на основу захтева који се упућују Граду Београду, с којима надлежни остварују и директан контакт. Када је реч о породици Гаћеша, чињеница је да је мајка деце, Марија Гаћеша, родитељски додатак и новчана давања од Града остварила још у априлу, одмах након порођаја, те да је исплата била у мају. Град Београд је након контакта с породицом и у договору с њом омогућио да ова породица преко Градског центра за социјални рад у Београду, Одељење Палилула, средствима која се преко Секретаријата за социјалну заштиту уплаћују Градском центру из буџета Града Београда, у јулу 2022. године оствари право на новчану помоћ у износу од 51.700 динара, која је исплаћена 13. јула. Такође, породица је остварила право и на интервентну једнократну новчану помоћ у износу од 459.140 динара за куповину хране, задовољење основних животних потреба, набавку пет метара дрва за огрев и побољшање услова становања средствима која се путем Секретаријата за социјалну заштиту уплаћују Градском центру из буџета Града Београда, а која им је исплаћена 27. јула ове године – прецизирала је Весна Видовић.

До данашњег дана, истакла је Весна Видовић, породици Гаћеша је на име градских права уплаћено 120.000 динара, а преко Градског центра за социјални рад у Београду још 510.840 динара.

– Овој породици су од Града Београда до сада обезбеђена укупна новчана средства у износу од 630.840 динара. Овим су актуелно исцрпљене законске могућности из области социјалне заштите и финансијске подршке породици са децом, јер постоје прописана ограничења. Подсећамо да је велик број породица којима је потребна помоћ, због чега не би било у реду да се посредством медија врши притисак на Град Београд који је исцрпео законске могућности за помоћ овој породици. Ипак, имамо разумевања да је породици неопходна и додатна помоћ те ће Град настојати да, колико год је у његовој надлежности, подстакне филантропе и донаторе да размотре могућности за помоћ породици Гаћеша – навела је Видовићева.

Заменица градоначелника је на крају подсетила и да се рате за родитељски додатак уплаћују редовно, на месечном нивоу, по решењима за родитељски додатак за друго, треће и четврто дете. Месечно, по основу градских и републичких права, породица Гаћеша остварује износ од 64.311,72 динара.