четвртак, 18. август 2022.

Градоначелник Шапић: Уштеде да би комунални систем града био стабилан током предстојеће зиме

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је да се од претходне седнице Скупштине града до данас радило на тражењу начина да се остваре уштеде, како би тај новац био опредељен за оно што је у међувремену поскупело – нафта, гас и друго. Изразио је уверење да ће тај посао бити успешан и нагласио да Београђани не треба да брину када је у питању предстојећа зима.

– До сада смо урадили добар посао и сигуран сам да ће се грађани у то и уверити на јесен. У септембру ћемо радити ребаланс буџета којим ћемо наменски определити средства за оно што је неопходно. Не можемо да утичемо на набавку енергената јер је то национална ствар, али се надам да ће државни врх са председником на челу бити у стању да их обезбеди. На нама је да градске службе, пре свега комунална предузећа и комуналну инфраструктуру припремимо за зиму и на томе смо радили – нагласио је Шапић.

Он је напоменуо да је прошлогодишњи буџет Града Београда рађен у потпуно другачијим околностима и додао да се у међувремену свет променио, те да нико није могао да претпостави да ће цене енергената значајно бити увећане.

Градоначелник је подсетио да је лично у јавности отворио тему ГСП-а и уопште ситуације у читавом јавном превозу.

– Град Београд субвенционише јавни превоз у износу између 230 и 250 милиона евра и тиме се нико није бавио деценијама. Видећемо шта ћемо све затећи у ГСП-у, а можда ће бити и потребе за кривичним пријавама. Нико од тога неће да бежи и немамо шта да кријемо. Онај ко је кршио закон, којој год странци припадао, мора да одговара пред законом – рекао је Шапић.

Прецизирао је да, нажалост, свега петнаест одсто грађана плаћа карту.

– Да бисмо могли од грађана да тражимо да плаћају карту, морамо најпре да решимо проблем код нас. Зато ћемо да кренемо од ствари које можемо да променимо и унапредимо, како бисмо могли да смањимо трошкове. Тиме ћу се интензивно бавити следећих годину дана – навео је Шапић и додао да јавни превоз сигурно неће поскупети најмање годину и по дана јер „нема сврхе поскупљивати нешто што нико не плаћа”.

Симболично је данас донета одлука да сва возила буду црвена, што је резултат раније одлуке Скупштине града, а никако шарена, каква су сада, оценио је градоначелник, прецизирајући да је приход од оглашавања свега „на нивоу тридесет билборда Града Београда”.

– Законски је то све у реду, али није политички и зато појединци више неће бити на руководећем месту. Похвално је да се суочавамо са стварима које сами нисмо добро радили и ту нам треба подршка јавности – казао је Шапић.

Градоначелник је истакао да су у току преговори с компанијом која се стара о наплати карата и да иако не мисли да је ту било малверзација, сматра да се нису трудили да наплаћују карте након достигнутог процента који им је одговарао. 

– Моја је намера да и за то преузмемо одговорност, јер то је као да водите ресторан или хотел, а да, иако инвестирате, немате увид у то колико се наплаћују собе и оброци. Дошли смо у ситуацију да улажемо огроман новац, а да су људи с правом незадовољни превозом – рекао је Шапић.

Ребаланс буџета ће бити заправо тражење начина да се календарска година заврши са што мање штете, имајући на уму шта се све дешава у свету. За све планиране мере потребно је мало времена, поручио је Шапић.

Говорећи о Предлогу одлуке о измени Одлуке о јавним паркиралиштима, Шапић је истакао да ће то омогућити приватницима да изграде гараже и паркинг-места и да их сами наплаћују, а не да праве партнерство са „Паркинг сервисом”.

– Мислим да ће то повећати број паркинг-места и гаража, а осим тога и ми ћемо радити четири гараже – навео је Шапић.

Градоначелник је на крају оценио да ће убудуће доносити најпрагматичније одлуке, за шта ће увек тражити подршку јавности.