уторак, 13. септембар 2022.

Весна Видовић отворила овогодишње „Дане европске баштине”

Заменица градоначелника Весна Видовић отворила је данас изложбу у Ботаничкој башти поводом 130 година постојања велике стаклене баште, коју су приредили Завод за заштиту споменика културе града Београда, Институт за ботанику и Ботаничка башта „Јевремовац”. Истовремено је отворена и традиционална манифестација „Дани европске баштине”, која се ове године обележава под слоганом „Одрживо наслеђе”.

Весна Видовић подсетила је овом приликом да се „Дани европске баштине” у Београду одржавају у континуитету од 2002. године.

– „Дани европске баштине” су део манифестације Савета Европе и Европске комисије, којом се кроз бројне и разноврсне програме, бесплатне за посетиоце, популарише наше наслеђе које је део баштине европских народа. Као и претходних година, припремљен је велики број програма у разним областима и трајаће од 15. септембра до 15. октобра – рекла је Весна Видовић и захвалила организаторима појединачних програма.

Она је истакла да туристичкој атрактивности Београда, богатству културне и туристичке понуде у значајној мери доприноси управо богатство и разноврсност културно-историјског и природног наслеђа које је обухваћено програмом.

– Манифестација доприноси промоцији драгоценог наслеђа, али и обогаћивању туристичке понуде Београда у области културног туризма, еко-туризма, активног одмора у природи и атрактивности Београда као дестинације. Програми промоције културног и природног наслеђа Београда позив су свима да упознају лепоте нашег града и допринесу одрживом – објаснила је Видовићева.

Директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић изјавила је да „Дани европске баштине” у Београду ове године славе 20 година постојања.

– Историја стаклене баште је историја која говори о напретку и прихватању европских вредности у Србији у време династије Обреновића. Она је данас симбол друштвеног напретка, као и напретка науке, просвете, симбол стварања новог грађанског друштва и симбол припадности европским токовима у архитектури. Влада Србије је 2007. године, на предлог Завода заштиту споменика културе града Београда, усвојила одлуку којом је Ботаничка башта проглашена за културно добро – рекла је Оливера Вучковић.

Управница Института за ботанику и Ботаничке баште „Јевремовац” Гордана Субаков Симић исказала је задовољство што је овом изложбом учвршћена сарадња са Заводом за заштиту споменика културе града Београда и то на 130. рођендан велике стаклене баште.