среда, 21. септембар 2022.

„Дан без аутомобила” повод за промену навика

„Дан без аутомобила”, 22. септембар, већ две деценије мотивише институције, различите грађанске иницијативе и удружења да пажњу јавности усмере ка доступним алтернативама за здравију свакодневицу. Тако је сутра и прилика свима да размисле о томе када и у којој мери су нам потребни аутомобили у свакодневном животу, саопштено је из Удружења „Урбан.лог”.

Град Београд у циљу промоције урбане мобилности и повећања броја бициклиста на улицама, као и смањења загађења животне средине, спроводи пројекат Секретаријата за заштиту животне средине за пружање подршке грађанима Београда за куповину бицикла као еколошки прихватљивог превозног средства, а који ове године спроводи Удружење „Урбан.лог”.

Како је саопштено, од 15. августа, када је почела реализација пројекта „Купи бајс”, више од 1.100 грађана Београда искористило је могућност да приликом куповине бицикла оствари попуст, односно субвенцију Града, у износу од 5.000 динара.

Прилику да искористе ваучер у овој вредности имали су љубитељи бициклизма, али и грађани који су управо овом мером били мотивисани да купе ово превозно средство. Велики број грађана искористило је ваучер да обрадује најмлађе чланове породице, генерацију која ће своје навике креирати према концепту одрживе урбане мобилности.

Делећи заједничке вредности са грађанима који су увелико препознали предности овог стила живота, Београд по угледу на европске метрополе развија савремени концепт одрживе урбане мобилности. Он би требало да обезбеди трансформацију класичног транспорта у систем усклађен са одрживим облицима саобраћаја, чиме би се повећала безбедност, приступачност, економичност и атрактивност градских садржаја, али и допринело смањењу штетног утицаја по животну средину, наводи се у саопштењу.