петак, 23. септембар 2022.

Шапић: Уметничка дела Београда доступна грађанима у новом Салону Музеја града

Градоначелник Александар Шапић отворио је данас нови изложбени Салон Музеја града Београда, у којем ће се убудуће приређивати изложбе савремених домаћих и иностраних аутора из области културе и уметности, као и едукативни садржаји. Салон, који се налази у Булевару краља Александра 30–32, свечано је отворен изложбом „Unplugged – уметност без струје” на којој су приказана дела из новије историје уметности из колекције Музеја.

Градоначелник је том приликом похвалио локацију где се Салон налази, наглашавајући да ће она служити да се грађанима приближе културна добра које Град има.

– Оно што је сигурно далеко важније јесте велика реконструкција Музеја града Београда, за шта је, нажалост, тендер падао два-три пута јер су цене порасле из објективних околности. Надам се да ће тај тендер до краја године да прође, а реч је о великој реконструкцији која би у најбољим околностима требало да траје три године. Очекује се да ће цена реконструкције бити више од тридесет милиона евра, али то ће бити велика ствар за културу читаве наше земље, a нарочито Београда – рекао је градоначелник Шапић.

Прецизирао је да Београд има огроман број уметничких дела, те да свакако заслужује да има свој музеј на понос свих.

– Без обзира на тешка времена, не смемо да заборавимо на културу јер народ који не води рачуна о својој култури и културном уздизању нације не води рачуна ни о својој будућности нити може да рачуна на просперитет. Не смемо да дозволимо да култура, и додаћу спорт, буду део тржишне економије. Као први међу једнакима у граду, свестан сам колико је она важна и заиста ћу дати све од себе. Покушаћемо да повећамо буџет за културу, као и за спорт – истакао је Шапић.

Градоначелник је на крају подвукао да културне институције и уметници имају далеко већу важност за народ од финансијског и економског момента.

Градска секретарка за културу Наташа Михајловић Вацић је истакла да је огромно задовољство радити са градоначелником Шапићем јер, према њеним речима, суштински разуме развој културе и спорта у српској престоници.

– Отварање изложбеног Салона Музеја града Београда представља још један корак ка отварању њене централне зграде у Ресавској улици. У наредне три године урадићемо све да обезбедимо неопходна средства у реализацији овог великог подухвата, а на задовољство грађана Београда и поштоваоца културе на овим просторима – навела је ресорна секретарка.

Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, нагласила је значај отварања једног оваквог простора како за Музеј града тако и за град уопште.

– У дефициту смо са излагачким простором, посебно са оним који се односи на промоцију и на видљивост саме уметничке сцене и рад савремених аутора. Тренутно у поставци имамо искључиво слике које се већ налазе у поставци Музеја града, а ради се о највреднијим ауторима нашег ликовног домена и визуелног поља стваралаштва. Галерија је самом естетиком у овом тренутку недовољно опремљена, али ће у наредном периоду бити у потпуности спремна за овакве врсте представљања савремене сцене посетиоцима – рекла је Медаковићева.

Објекат Салона има 1.300 квадрата, од чега је око четири стотине преуређено у излагачки простор. Тренутно се у њему могу погледати дела 33 савремена српска аутора.

Изјаву и покривалице са догађаја пожете преузети са следећих линкова:

изјава градоначелника Aleksandar Šapić - Salon Muzej grada Beograda - IZJAVA GRADONAČELNIKA.mp4

покривалице https://we.tl/t-zkSBOssupV