субота, 24. септембар 2022.

Никодијевић: Буџет је избалансиран, прилагођен изазовима који нас очекују

Одборници Скупштине Града Београда ће на седници у среду, 28. септембра, расправљати о оснивању нових градских предузећа, именовању улица, а најважнија тачка дневног реда је ребаланс буџета, према којем је укупан буџет за ову годину повећан у односу на планирани, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић.

Навео је да су финансије у Београду стабилне и да према ребалансу, укупан буџет износи 173,4 милијарде динара (173.404.982.331 динара) што је, како каже, за 4,5 одсто више у односу на планирани.

– Поред повећања прихода, ребалнс подразумева и измену ставки о трошењу новца грађана Београда, с обзиром на то да сада постоје другачији приоритети него што је то било на почетку године. Сви смо свесни да се читав свет, па и ми, суочавамо с кризом, пре свега енергетском, која се прелива и на све друге области, тако да смо овај буџет конципирали тако да грађани што мање или готово уопште не осете оно што се тренутно дешава на светском тржишту енергената, односно хране – рекао је Никодијевић за Танјуг.

Истакао је да је најважније да се обезбеди довољно енергената и додао да се то не односи само на енергенте везано за ЈКП „Београдске електране”, већ пре свега на енергенте за грејање обданишта, школа, за несметано функционисање јавних комуналних система.

– Према ребалансу буџета, више новца одвојено је и за одржавање путева на територији Београда, али и за дечју заштиту и образовање. Настављамо да субвенционишемо боравак деце у приватним вртићима, као и деце која бораве у државним вртићима, ту се ништа неће мењати – поручио је Никодијевић и додао да у Београду више од 80 хиљада деце иде у вртиће.

Прем његовим речима, повећања ће бити и у области социјалне заштите и то више од две милијарде динара.

– Највећи део средстава ће ићи за ваучере за набавку спортске опреме за децу прешколског, основношколског и средњошколског узраста, као и за запослене у предшколским установама и образовању. Буџет је крајње избалансиран, прилагођен времену у којем живимо и верујем да ће га одборници усвојити – објаснио је Никодијевић.

На дневном рецу, наћи ће се и одлука о решавању питања водоснабдевања становника обреновачког насеља Конатице, а реч је о 120 домаћинстава.

– Конатице дуги низ година имају проблем са водоснабдевањем. Са „Београдским водоводом” смо договорили да направе крак према Конатицама и становници тог насеља ће бити прикључени на градски водовод – истакао је Никодијевић.

Навео је да је једна од важнијих тачака седнице и оснивање новог предузећа које ће се бавити наплатом карата у градском превозу, што је до сада радила приватна компанија „Кенткарт”.

– Убудуће ће то радити наше градско предузеће. Морамо да се трудимо да, поред тога што подижемо квалитет градског превоза, подигнемо и наплату – рекао је Никодијевић.

На дневном реду предстојеће седнице су измена Одлуке о утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина и одређивању прихода који припадају Граду, односно градским општинама у 2022. години, као и Предлог одлуке о завршном рачуну буџета Града Београда за 2021. годину.

Такође, на дневном су Предлог одлуке о додели назива улице на територији општине Нови Београд и допуна Одлуке о неопходности исељења са планом пресељења домаћинстава која живе у неформалном насељу на локацији депоније „Винча”, као и поновног успостављања извора прихода сакупљача секундарних сировина на тој депонији.

Одборници ће разматрати низ других предлога одлука, међу којима су измене и допуне Одлуке о комуналној милицији и допуна Одлуке о одређивању комуналних делатности.

Расправљаће се и о предлогу оснивања јавног комуналног предузећа „Београдски парк” за управљање парковима на подручју општина Вождовац, Врачар, Звездара, Земун, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град и Чукарица, као и о Предлогу одлуке о оснивању привредног друштва Спортски центар „Нови Београд” д. о. о. Београд.

На дневном реду је и Одлука о постављању плутајућих објеката на водном земљишту на територији Београда, као и измене и допуне Плана места за постављање плутајућих објеката на водном земљишту на територији Београда.