уторак, 27. септембар 2022.

Сајам зимнице у Гроцкој

Градска општина Гроцка 30. септембра традиционално слави и промовише нематеријалну културну баштину Сајмом зимнице, шестим по реду, под називом „Јесења кухиња у Гроцкој”. Сајам ће се одржати на аутентичном простору грочанске чаршије, заштићене амбијенталне целине од великог значаја за Републику Србију, где ће посетиоци имати прилику да обиђу продајну изложбу зимнице, џема, меда и плодова јесени. Свечано отварање, које ће пратити богат културно-уметнички програм, одржаће се у 10 сати на Летњој сцени испред Општине Гроцка. У оквиру манифестације ће се одржати такмичење у кувању најбољих џемова, које ће дегустирати и оцењивати четворочлани жири, са специјалном гошћом, новинарком Смиљаном Попов, ауторком серијала „Београд за почетнике”.

Догађај ревијалног и такмичарског карактера део је манифестације „Дани европске баштине – Одрживо наслеђе”, коју Општина Гроцка организује у сарадњи са Јавним предузећем „Пијаце и зеленило” у Гроцкој и Центром за културу Гроцка.

Сви посетиоци ће имати прилику да уживају у ревијалној и продајној изложби зимнице и осталих домаћих производа која се организује у сарадњи са мештанима, удружењима жена, удружењима пензионера са простора општине Гроцка, као и са другим удружењима Београда са којима Општина Гроцка има одличну сарадњу.

Поред опробавања специјалитета домаћица из Гроцке и Србије, посетиоци ће моћи да размене рецепте и савете за зимницу, а организоваће се и такмичење за најлепше докорисану јесењу тезгу.

Као и сваке године, стара варош крај Дунава дочекује културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине – Одрживо наслеђе”, те се и ове године Градска општина Гроцка и Центар за културу општине Гроцка укључују у разноврсне и садржајне музичке, едукативне, ликовне и изложбене програме у складу са изванредним богатством културног наслеђа у непосредном окружењу.

У програму учествују КУД „Стеван Штрбац”, ОМШ „Невена Поповић”, ПУ „Лане”, и најмлађи народни оркестар у Гроцкој, наведено је у саопштењу Центра за културу Гроцка.