уторак, 27. септембар 2022.

Никодијевић: „Радост Европе” обележила одрастање генерација деце

Међународни сусрет деце Европе, под називом „Радост Европе”, одржаће се од 1. до 5. октобра, најавио је данас председник Скупштине града Никола Никодијевић у Дечјем културном центру Београда. После две године паузе због епидемије ковида, ова манифестација по 52. пут окупиће децу из 13 европских земаља а њихови домаћини традиционално ће бити деца Београда и Србије.

Никодијевић је подсетио да се ради о манифестацији која је обележила одрастање генерација деце у Београду и Србији и изразио задовољство што „Радост Европе” траје више од пола века.

– Град Београд подржава ову манифестацију и један је од њених оснивача, а тако ће бити и у будућности. Имали смо, нажалост, паузу од две године због епидемије, али су запослени ДКЦБ-а успели да тај простор попуне различитим садржајима како би деца што лакше прошла кроз тај тежак период. Иако смо и сада у турбулентним временима, деца нису тиме оптерећена нити треба да буду. Напротив, сматрам да је ово прилика да поново повезујемо различите културе и обичаје и пружимо прилику деци да изграде још чвршће везе. Верујем да ће Београд бити добар домаћин и да ће се деца осећати као код своје куће, јер је наш град отвореног срца који уједињује људе и има ширину да прихвати сваког. Верујем да ће се многи од њих поново вратити у Београд, јер ће сигурно имати лепе успомене. Трудићу се да и у будућности подржавамо и омасовљавамо ову манифестацију која традиционално шаље само добре вибрације – рекао је Никола Никодијевић.

Овогодишња манифестација одржава се под мотом „Замислите, децо...”, а њоме ће бити обележен и јубилеј 100 година од рођења Душка Радовића, једног од најзначајнијих српских књижевних стваралаца за децу, новинара и телевизијског уредника.

У Галерији ДКЦБ-а, уводни програм манифестације започеће 1. октобра у 12 часова Међународним ликовним конкурсом, чија је уредница Лидија Сеничар истакла да је пристигло више из 2.000 дечјих радова из целог света.

– У њему учествују деца од четири до 18 година. Награде ће доделити стручни жири који ће оцењивати ликовну технику, оригиналност, распоређеност елемената у композицији и друге елементе ликовног језика. Сви радови остаће у нашим архивама и биће доступни свакоме, а тим поводом биће издата и одговарајућа поштанска марка – рекла је Лидија Сеничар.

Најављујући програм, уредница манифестације Ивана Табори Обрадовић подсетила је да ће у недељу, 2. октобра, деца бити на пријему у Палати „Србија”, након чега ће уследити традиционални дефиле од Трга републике до Калемегдана, док ће свечано отварање бити на терену КК „Партизан” на Београдској тврђави.

– Ове године очекујемо децу из Албаније, БиХ, Бугарске, Литваније, Мађарске, Немачке, Норвешке, Пољске, Северне Македоније, Словеније, Словачке, Црне Горе и наравно из Србије. Овогодишња тема је Душко Радовић, који је направио стихове за нашу дечју химну, речник пријатељства и који је на неки начин кум „Радости Европе” – истакла је уредница манифестације.

„Сусрети пријатељства” одржаће се у понедељак, 3. октобра, у Дечјем културном центру Београда, а у КЦ „Град” на програму је „Деликатесни понедељак”. У МТС дворани биће одржан Гала концерт у уторак, 4. октобра. У сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Зеленило – Београд”, у среду, 5. октобра, биће реализована еколошка акција и спортско-рекреативни дан у парку Ушће.

Међународни сусрет деце Европе одржаће се под покровитељством Градске управе Града Београда – Секретаријата за културу и у организацији Дечјег културног центра Београда. Манифестацију су помогли Министарство културе и информисања Републике Србије, ЈКП „Зеленило – Београд”, „Fruit Company”, „Гала вода”, Туристичка организација Београда, Туристичка организација Србије, РТС, Студио Б и Политикин забавник.