петак, 30. септембар 2022.

Обилазак Новог гробља поводом „Дана европске баштине 2022”

Поводом манифестације „Дани европске баштине 2022”, која се ове године организује под слоганом „Одрживо наслеђе”, Ново гробље учествује у овој значајној манифестацији са још једним занимљивим обиласком, у недељу, 2. октобра, у 11 сати, саопштено је из ЈКП „Погребне услуге”.

Међу посебним богатствима и вредностима града Београда су помешаност култура, разноликост архитектонских стилова и наравно бројност странаца који су овде долазили и остајали, учествујући у стварању слике града који плени посебним духом и енергијом. Велики број странаца препустио се овој средини, изабравши је као место за живот али и за вечно почивалиште.

Посетиоци ће се упознати само са делом људи који су напустили своје постојбине и домовине и за свој живот изабрали Београд, а за нову домовину Србију.

„У овој динамичној шетњи алејама Новог гробља упознаћете се са животима људи који су дошли са стране, а који су стварајући, улепшавајући, градећи, побољшавали слику града и нас самих. Посетићемо гробове уметника, индустријалаца, научника и других који су обележили живот овог града инкорпоришући своју душу и знање у његове животне токове. Овом шетњом разумећемо зашто су други изабрали баш нас”, наводи се у саопштењу.

Трајање обилазака је 120 минута, а место окупљања на платоу код главне капије Новог гробља, Рузвелтова 50. Обилазак ће водити др Виолета Обреновић, историчарка уметности.

Контакт за групе и појединце: info@beogradskagroblja.rs.