петак, 30. септембар 2022.

Скуп у спомен на Бранка Пешића

Пријатељи и поштоваоци лика и дела Бранка Пешића, омиљеног комшије, суграђанина, председника општине Земун од 1955. до 1958. године, градоначелника Београда у периоду од 1965. до 1974. године, а поводом сто година од његовог рођења, 30. септембра организовали су скуп у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун под називом „Сећање Земунаца на Бранка Пешића”, саопштено је из Општине Земун.

Скупу је присуствовао заменик председника Скупштине општине Земун Сава Мишковић.

Упечатљиве детаље из биографије Бранка Пешића, о учешћу у НОБ-у и друштвено-политичком раду присутнима су открили члан Већа општине Земун Иван Морић, бивша градоначелница Београда Слободанка Груден, као и члан најужег тима градитеља Београда у време када је Бранко Пешић био градоначелник др Бранимир Ујдур.

Била је то прилика да водитељ програма Миша Козловачки обавести присутне да је на Фесту приказан документарни филм „Градоначелник”, аутора Душке Јованић и Вука Дапчевића, те да је Клуб матичне културе Земуна издао књигу о јубилеју Бранка Пешића, Мирка Тепавца и осталих знаменитих Земунаца. Такође, подсетио их је да је у току завршетак израде споменика Бранку Пешићу, који ће бити постављен у Земуну на Великом тргу, као и да име омиљеног градоначелника носе и једна улица и једна школа у Земуну.

Посетиоци су овом приликом могли да погледају изложбу архивских фотографија „Бранко Пешић, градитељ и визионар”. Представници Удружења радних акцијаша Београда уручили су на скупу „Повељу Бранко Пешић” најбољим бригадирима Земуна, који су током друге половине прошлог века градили Југославију од Вардара до Триглава.