петак, 30. септембар 2022.

Обележена Међународна недеља глувих и Међународни дан знаковног језика

Међународна недеља глувих и Међународни дан знаковног језика обележени су у Београду, саопштили су данас из Секретаријата за социјалну заштиту.
 
– У Београду има око 4.000 глувих и наглувих особа. Градска организација глувих постоји од 1926. године и броји око 1.300 чланова, од тога је 850 редовних који учествују редовно у активностима организације – истакла је ресорна секретарка Александра Чамагић.

Она је истакла да Град Београд континуирано пружа подршку Градској организацији глувих Београда, која у склопу својих програмских активности има и преводилачки сервис.

– Такође, Град путем јавних конкурса из области заштите особа са инвалидитетом подржава и Асоцијацију тумача српског знаковног језика чије су активности фокусиране искључиво на рад преводилачког сервиса за знаковни језик. Овај сервис пружа се на свих 17 београдских општина, као и на територији целе Србије, и то у областима здравства, комуникације са јавним службама, запошљавања, састављања писаних докумената и остало. Према подацима Асоцијације тумача српског знаковног језика, ова организација има 15 тумача, од тога четири глува релеј тумача, док у Србији има око 20 регистрованих тумача српског знаковног језика – навела је Чамагићева.

Прецизирала је да је у 2022. години опредељено више од 5.000.000,00 динара за Градску организацију глувих Београда и Асоцијацију тумача српског знаковног језика.

– Међународна недеља глувих представља ширење свести о снази заједништва глувих, јер се тако уједињени осећају јачим, самим тим лакше и без предрасуда иступају пред остатком света – закључила је Александра Чамагић.