среда, 26. октобар 2022.

Шапић: Искуства Санкт Петербурга за квалитетнији живот суграђана

Градоначелник Александар Шапић примио је данас у Старом двору делегацију Санкт Петербурга која борави у српској престоници у склопу унапређења сарадње два града.

Делегацију Санкт Петербурга предводи члан Владе Санкт Петербурга Јевгеније Дмитријевич Григорјев, а састанку је, поред осталих, присуствовао и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

Градоначелник Београда Александар Шапић пожелео је добродошлицу делегацији из Санкт Петербурга и изразио жељу да се сарадња два града прошири, учини квалитетнијом, а по питању одређених ствари и конкретизује.

– Уверен сам да за Београд може да буде веома корисно да сарађује са Санкт Петербургом. Односи Србије и Русије су изузетни и то не важи само за садашње време већ за године, деценије и векове који су за нама. Потенцираћу конкретнију сарадњу у разним областима, а договорили смо формирање радних група чији ће задатак бити интензивна комуникација која треба да резултира одређеним добробитима које ће осетити грађани Београда, али и Санкт Петербурга. Ту пре свега мислим на културу, спорт, привреду, туризам, економију и инфраструктуру – рекао је Шапић.

Према његовим речима, Београд може да искористи многа искуства великог и „озбиљног” града какав је Санкт Петербург.

– Наравно, све то има за циљ побољшање квалитета свакодневног живота наших суграђана. Верујем да ће након ове посете и интензивирања сарадње млади људи из Београда имати прилику да боље упознају историју Санкт Петербурга, што исто важи и за другу страну, да има шансу да упозна Београд. Формализовањем овог споразума отварамо врата новим пријатељствима и приликама за сарадњу. Без обзира на то што смо кроз историју имали добре односе, они надаље могу да буду само још бољи, чвршћи и конкретнији – закључио је Шапић.

Јевгеније Дмитријевич Григорјев је захвалио градоначелнику Александру Шапићу и Граду Београду на гостопримству које су, како је рекао, осетили већ са првим корацима у Београду. Такође, пренео је најлепше жеље свим Београђанима од губернатора Санкт Петербурга Александра Беглова.

– Сада отварамо ново поглавље у односима Санкт Петербурга и Београда, а одавно смо успоставили мостове пријатељства који никада не раздвајају наше грађане. База је свакако наша сарадња у свим областима које су пре свега корисне и за Београд и за Санкт Петербург. Данас смо отворили Информативно-пословни центар Санкт Петербурга у Београду, који ће помоћи наставку успостављања нових праваца економске сарадње између наша два града – истакао је Јевгеније Дмитријевич Григорјев.

У име Београда, састанку су присуствовали градски менаџер Мирослав Чучковић, главни урбаниста Марко Стојчић, секретар за привреду Никола Кожовић, секретар за спорт и омладину Никола Пенић и секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић.