понедељак, 31. октобар 2022.

Амброзија ове године третирана на 2.665,6 хектара

У склопу активности на сузбијању амброзије, Секретаријат за здравство саопштио је да је у 2022. години обавио мониторинг на површини од четири хиљаде хектара у Београду, чиме је утврђено могуће присуство амброзије на 2.969 хектара. Сузбијање хемијским средствима обављено је на површини од 399,1 хектар, а сузбијање кошењем на површини од 2.266,5 хектара, што је било поверено комуналним службама. Амброзија је третирана на укупно 2.665,6 хектара.

Направљена је и упоредна анализа присуства поленових зрна амброзије у ваздуху за август и септембар прошле и ове године, када је и иначе присутност полена највећа. Према мерним местима на којима се мери присуство полена, како амброзије тако и других алергогених биљака, може се закључити да је број дана са прекограничним вредностима ове године био мањи у односу на исте месеце прошле године.

„Планско и упорно сузбијање амброзије почиње да даје позитивне ефекте и у том смеру треба наставити активности. Наравно, она се не може потпуно уништити, али се као здравствени проблем може свести на прихватљиву меру”, наведено је у саопштењу Секретаријата за здравство.