уторак, 15. новембар 2022.

Демонтажа бронзане скулптуре споменика Вуку Караџићу због рестаурације

Бронзана скулптура Вука Караџића сутра ће између 7 и 8 часова бити пажљиво демонтирана са постоља и пренета у атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедереву, најављено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Како се наводи, у оквиру радионичког простора скулптура ће бити санирана и конзервирана, а потом обновљена и враћена у Београд на своје место. 

О свим наредним корацима Завод ће благовремено давати обавештења, а како је саопштено биће организована и посета медија атељеу у Смедереву током радова на санацији скулптуре.  

Након великих и успешних реконструкција споменика „Победник” и Споменика захвалности Француској, Завод је 7. новембра отпочео радове на санацији и рестаурацији споменика Вуку Стефановићу Караџићу, на дан када је споменик свечано откривен пре 85 година (7. новембра 1937. године). 

Идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу израђен је 2019. године, а Град Београд је за ову годину определио 11 милиона динара, чиме су се стекли услови за почетак радова.

У наредном периоду предвиђени су и радови на обнови приступног платоа и околине овог значајног споменика културе, наводи се у саопштењу.