уторак, 15. новембар 2022.

Шапић: Реконструкција Бранковог моста није могла да чека, радови у граду неће каснити

Реконструкција Бранковог моста није могла да „сачека” летњи период због стања у којем се налази спојница две стране моста, али и стубови који су кородирали, изјавио је градоначелник Александар Шапић гостујући у Београдској хроници на РТС-у.

Он је појаснио да спојница између две стране моста није реконструисана од 1954. године, а да је пет од 20 стубова уклоњено пре почетка санације.

– Речено ми је да је велики ризик да мост у таквом стању дочека зиму и неко евентуално велико невреме. Требало би да радови буду готови крајем месеца, 27. или 28. новембра – поручио је Шапић.

Он је истакао да до сада, откада је на функцији градоначелника, није било случајева да су пробијани рокови за радове које су започети.

– Једини случај да се помери рок је уколико се током радова појави неки додатни посао који захтева времена. Због тога се на отварању сваког градилишта сада налазе представници свих комуналних предузећа, како се не би поновио случај из Улице краљице Марије када је после реконструкције, која је трајала дуго, дошло до пуцања водоводне цеви. Постављамо рок пред почетак радова, а када се градилиште „отвори”, може доћи до евентуалних сазнања о потреби за додатним радовима и онда долази до померања рокова. Због тога смо формирали тело које се зове „Лице града”, које се стара управо о тим стварима. Чланови тог тела се састају једном недељно и „покривају” сва градилишта у граду. Како не бисмо долазили у ситуације да се нешто обећа, а не испуни, нећемо у буџет више стављати пројекте који немају у потпуности решене имовинско-правне односе или нису завршени. Јако је важно да више не дође до ситуације да се нешто обећа и потом почне са радовима, а не постоје сви услови да се радови заврше квалитетно и у предвиђеном року. Планирам да средином децембра обавестим јавност о свим радовима који су урађени на београдским улицама. Гледамо да се што више радова одвија ноћу и викендима – рекао је Шапић.

На питање о уклањању Старог савског моста, Шапић је изразио мишљење да би требало да будемо поносни што ћемо добити нови мост, нарочито уколико у исто време почне да се гради планирани тунел од Економског факултета до Панчевачког моста.

– То ће бити највећи пројекат у Београду у последњих 30 година. Стручњаци кажу да би тај тунел смањио загађење за 12 одсто, а саобраћајно оптерећење у центру за 14 одсто. Требало би да тунел буде дуг 1,9 километара, а да нови мост преузме огромну количину саобраћаја. Не оптерећујем се превише судбином старог моста који ће бити уклоњен, јер ме много више занима нови мост. Мислим да би требало да подигнемо и неко спомен-обележје учитељу Зарићу, који је у време рата спасао Стари савски мост од рушења – истакао је Шапић.

Када је загађење ваздуха у питању, Шапић је истакао да држава ради на томе и улаже у ту област доста средстава, као и Град преко Секретаријата за заштиту животне средине.

– Нисам још увек чуо потпуно рационално објашњење за повремену појаву јачег загађења, али тиме не желим да аболирам ни Град ни државу. Радимо на замени старих котлова у вртићима, школама и другим установама, радимо на гасификацији, али и побољшавамо квалитет градског превоза како би се људи по центру града мање возили приватним аутомобилима. Такође, када за неколико месеци поново ваздух буде бољег квалитета, то не значи да би требало да престанемо да се бавимо проблемом загађења и сачекамо поновно погоршање да бисмо о томе причали и на томе радили – нагласио је градоначелник.

Говорећи о градском превозу и нових 100 аутобуса који ће се ускоро наћи на улицама, Шапић је напоменуо да ће један број најстаријих аутобуса, који су у најлошијем стању, бити повучен.

– Нови аутобуси ће бити распоређени на најфреквентнијим и најоптерећенијим линијама. Београђани заслужују да се возе у новим аутобусима тако да ћемо наставити да радимо на побољшању квалитета јавног превоза – рекао је Шапић.

Он је потврдио да ће новогодишња расвета бити практично симболична и само у централним, односно „туристичким” деловима града.

– Мислим да би требало да покажемо свима да Београд поштује мере штедње и да није време ни за какво расипање енергије. Новогодишња расвета ће бити упаљена од 15. децембра до 15. јануара – потврдио је градоначелник.

Када је у питању уређење савског приобаља на Новом Београду и увођење реда на сплавовима, Шапић је рекао да нико од тренутних власника сплавова неће имати никакве бенефиције.

– Мислим да смо направили добар пројекат и да Савско шеталиште може да постане шеталиште у правом смислу те речи. Сада радимо на пројекту довођења инфраструктуре, како би сваки сплав имао легалну воду и струју. Очекујем да ће пројекат бити завршен до краја године и да ћемо почетком наредне почети са његовом реализацијом. Сви који буду добили дозволу, односно локацију да поставе сплав, тамо ће радити легално, плаћаће све накнаде, што ће допринети томе да имамо уређену ситуацију – поручио је Шапић.

Говорећи о додели ваучера за сву децу Београда, као и све запослене у образовним и предшколским установама, Шапић је рекао да је у току јавна набавка, али и да је уложена жалба од фирме која по својој делатности не може да буде понуђач на јавној набавци.

– Неко је упутио ту жалбу, како би продужио процес. Град ће сигурно испунити све законске услове и надам се да ће деца и запослени пре новогодишњих празника добити ваучере. Јавност ће о свему бити благовремено обавештена – рекао је Шапић.

Градоначелник је потврдио да је расписан конкурс за пријем нових 50 припадника службе „Бели”, као и да се за следећу годину планира повећање броја за додатних 500.

– Тренутно радимо на локацијама пунктова где ће они бити смештени. Тих пунктова ће бити 70 у централним општинама, плус 30 у приградским. Мислим да сви који су сумњали у функционисање ове службе већ сада виде добробити, јер их примећују испред школа и вртића у време када деца одлазе и долазе из школе. Када их буде знатно више, сигуран сам да ће и комунални ред у граду бити много већи – поручио је Шапић.