четвртак, 17. новембар 2022.

Представљена биста првог председника НР Анголе др Агостиња Нета

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и министар унутрашњих послова Анголе Еуженио Сезар Лаборињо присуствовали су данас, на платоу испред Старог двора, представљању бронзане бисте првог председника Народне Републике Анголе др Агостиња Нета. Догађај је уприличен поводом обележавања стогодишњице рођења истакнутог државника.

Никодијевић је рекао да је Скупштина Града Београда на иницијативу Амбасаде Анголе, а у складу са договором два председника донела одлуку о подизању споменика Агостињу Нету. Он је, додао је Никодијевић, добро познат Београђанима, с обзиром на то да на Новом Београду дуго постоји улица са његовим именом.

– Ангола је наша пријатељска земља, деценијама уназад гајимо блиске билатералне односе. Ангола је увек била ту када је требало да се помогне Србији, била нам је подршка у Уједињеним нацијама приликом свих резолуција, одлука и гласања. Добар део наше историје последњих стотинак година је заједнички, то је борба за независност, заокружење државности. Свакако, Агостињо Нето је симбол те борбе и први председник независне Анголе, велики пријатељ тадашње СФРЈ и тадашњег председника Тита – навео је Никодијевић и додао да Анголу и Србију везује много тога заједничког, без обзира на то што се налазе на различитим континентима.

Он је изразио задовољство што Србија има пријатеље на свим континентима, људе који имају разумевања за нас, оне који су спремни да нам помогну када нам је тешко.

– Спремни смо да им помогнемо када је помоћ неопходна. Такву врсту пријатељства треба да наставимо да гајимо. Београд има много пријатеља у свету и гледаћемо да се нашим пријатељима на најбољи начин одужимо – поручио је Никодијевић.

Председник Скупштине града је рекао да ће тачна локација споменика, а ради се о Улици Агостиња Нета, бити установљена на седници Скупштине града у децембру.

– Очекујем да ће споменик званично бити постављен у јануару, а свечано отварање у првој половини наредне године приликом посете председника Анголе – нагласио је Никодијевић.

Министар унутрашњих послова Анголе Еуженио Сезар Лаборињо изразио је задовољство што је позван да посети Србију и захвалио на срдачној добродошлици.

Говорећи о Агостињу Нету, подсетио је да је он био лекар, писац, човек од културе и велики државник.

Навео је да је он био најзначајнија личност у Анголи у 20. веку, председник првог Народноослободилачког покрета Анголе, који је 1975. године постао први председник тадашње Народне Републике Анголе, те да је после његове смрти, 10. септембра 1979. године, наставио да буде „обавезна референца за сваког Анголца и извор инспирације новим генерацијама”.

– Организација ове врло битне активности од стране српских власти, уз помоћ Амбасаде Анголе у Србији, показује одлучност наших двеју земаља да ојачају још више своје изванредне односе који постоје између две земље и два народа – рекао је министар.

Он је додао да анголски народ и власт никада неће заборавити помоћ коју су примили од Србије када је реч о диверсификацији и економском развоју.

На догађају исред Старог двора интониране су химне Анголе и Републике Србије.

Споменик Агостињу Нету је рад вајарке Катарине Трипковић.