недеља, 20. новембар 2022.

Обележен Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Секретар за саобраћај Града Београда Никола Татовић учествовао је данас, у хотелу „Радисон Блу”, на конференцији организованој поводом Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

Татовић је истакао да је Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода посвећен сећању на милионе погинулих и повређених у саобраћају.

– Данас се сећамо свих који више нису са нама, али и захваљујемо свима који су посвећени превенцији саобраћајних незгода, као и на смањењу последица саобраћајних незгода. Апелујем на јавност, посебно на учеснике у саобраћају, да наставимо са радом на промени навика и већем поштовању свих саобраћајних прописа – рекао је Татовић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је нагласио да Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода представља део борбе са глобалним проблемом.

– Статистички извештај о стању безбедности саобраћаја у Србији нам доноси бројке, али иза сваког броја стоје људски животи. Током последњих пет година у Србији је у саобраћајним незгодама живот изгубило 2.674 лица. Поред тога, лакше или теже повреде доживело је 99.724 лица. У питању су огромни бројеви, који су сигурно оставили велике последице по наше друштво. Данас се сећамо свих тих људи и обећавамо да ћемо радити још више како бисмо смањили број саобраћајних несрећа – рекао је Стаматовић.

Начелник Управе Саобраћајне полиције за град Београд Славиша Лакићевић је подсетио да на путевима у Србији сваке године око 500 људи изгуби живот, док око три хиљаде доживи тешке телесне повреде. 

– Статистички гледано, сваког дана у Србији једна породица остане без неког од својих ближњих. Према подацима Уједињених нација, годишње у свету око 1,3 милиона људи страда у саобраћају. Као друштво смо склони да потцењујемо опасности и ризике који постоје у саобраћају и то је нешто на чему морамо још много да радимо – рекао је Лакићевић.

Присутнима су се обратили водитељка Деа Ђурђевић, као особа која је доживела саобраћајну незгоду са тешким последицама и инвалидитетом, као и Саша Станковић, отац младића који је изгубио живот на пешачком прелазу када га је возилом ударио возач под дејством алкохола. Званице су имале прилику да чују и Татјану Јовановић из Транспортне заједнице.