уторак, 22. новембар 2022.

Наставак привредне сарадње Београда и Москве

Пословна конференција „Москва – Београд”, у формату телемоста, одржана је данас у хотелима „Метропол Палас” и „St. Regis Moscow Nikolskaya” у организацији Канцеларије за спољне и међународне везе Града Москве. 

Догађају је присуствовао градски секретар за привреду Никола Кожовић, који је истакао значај данашње конференције у даљем побољшању привредне сарадње између Београда и Москве. 

– Београд је центар Југоисточне Европе, Балкана и Србије, и има значајне потенцијале у свим делатностима. Српска престоница је пре свега трговачки, финансијски, индустријски, туристички, културни, научни и образовни центар, и највећа урбана целина на Балкану – истакао је Кожовић.  

Подсетио је да Београд има више од 60.000 привредних друштава и око 90.000 предузетника. 

– Циљ развоја града је подизање капацитета привредних друштава у Београду, оријентисање на извоз, развој туризма и брендирање дестинација, управљање водама, унапређење инфраструктуре, развој Дунава. Поред тога, идеална позиција Београда на Дунаву и раскрсници неколико европских сувоземних и ваздушних коридора пружа велику инвестициону шансу – поручио је ресорни секретар.

Указао је и на то да се Град Београд залаже за сарадњу привредних субјеката са територије Београда и Србије са представницима компанија, комора, гранских удружења и кластера из Москве. 

– Задатак свих нас је побољшање пословног окружења, унапређење приступа изворима финансирања и новим тржиштима, континуирани развој људских ресурса, јачање одрживости и конкурентности ММСПП (микро, малих, средњих предузећа и предузетника), развој и промоција предузетничког духа, подстицање предузетништва жена, младих и социјалног предузетништва, као и дигитализација и „озелењавање” ММСПП – навео је Кожовић. 

Треба, према његовим речима, искористити велики потенцијал када су у питању знање, иновације и креативност, те учинити да наш регион буде место одакле људи не одлазе, већ се у њега враћају.

– Руске компаније су и до сада имале значајна улагања у нашу земљу. Постоји све веће интересовање ИТ компанија за Србију, као и оних из области инфраструктуре, телекомуникација, што је јако добар показатељ доброг пословног амбијента у Србији. Пословни однос компанија из наша два града развија се великом динамиком, са заједничким циљем да се граде дугорочна партнерства – закључио је Кожовић. 

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко истакао је да је данашњи скуп привредника у Београду и Москви веома важан за даљи развој већ добрих односа. 

Подсетио је да је недавно одржан сличан скуп са представницима градова Санкт Петербурга и Београда. 

– Без обзира на потешкоће и отежане услове за привредну сарадњу, трговинска размена између Русије и Србије је у сталном порасту – казао је Боцан-Харченко. 

Учесницима скупа обратила се и министар саветник амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији Гордана Божић, као и бројни представници привреде Београда и Москве.