уторак, 22. новембар 2022.

Град Београд подржава пројекте Института за женски спорт

Члан Градског већа Борис Бурсаћ присуствовао је данас одржавању бесплатне радионице психолошко-едукативног карактера у ОШ „Гаврило Принцип” у Земуну. Организатор манифестације је Институт за женски спорт, водећа организација за женски рекреативни и професионални спорт у Југоисточној Европи.

Бурсаћ је том приликом изјавио да му је била велика част када га је наша прослављена селекторка Марина Маљковић пре годину дана позвала да подржи идеју о промоцији женског спорта у Србији.

– Институт за женски спорт за кратко време успоставио је систем бесплатних школа спортова за девојчице у 19 градова широм Србије, у којима на чак 33 локације, два пута недељно, ради више од 30 искусних тренера. Данас сам са колегама из Народне скупштине и Градске општине Земун обишао још једну локацију на којој Институт за женски спорт, поред школице спорта која успешно функционише, пружа и подршку девојчицама при савладавању конфликтних ситуација током одрастања у виду психолошке радионице коју води психолог Ирена Анђелковић – рекао је Бурсаћ, који је нагласио да је радионица потпуно бесплатна за све девојчице основно школског узраста.

Према његовим речима, циљ Института је врло јасан – да се што више девојчица укључи у реализацију ове сјајне идеје, да се бесплатно баве спортом и да као резултат тога Србија у будућности узима што више медаља у женском спорту.

– Наш задатак као органа власти јесте да овај и сличне пројкте подржимо, промовишемо и дамо им ветар у леђа – истакао је Борис Бурсаћ.

Координаторка Института Ирена Павићевић рекла је да је ова радионица једна у низу која се спроводи у циљу промовисања спорта код девојчица, а поред тога их едукује из разних области.

– У овом пројекту ангажовано је више од 2.500 девојчица у 16 различитих спортова. Поред едукованих тренера лиценцираних за све спортове који су на нашем списку, у тиму имамо два лекара и два психолога који се труде да девојчицама пруже максималну едукацију – рекла је Павићевићева.

Ирена Анђелковић, психолог Института за женски спорт и Покрета за женску кошарку „Марина Маљковић”, појаснила је да је тема данашње радионице како превазићи конфликте и контролисати љутњу у детињству и пубертету.

– Важно је да децу у овом узрасту упознамо са термином неправде јер ће се, уколико изаберу да се професионално баве спортом, често сусретати са овим осећањем – рекла је Анђелковићева.