четвртак, 24. новембар 2022.

Потребна улагања у нове технологије

У оквиру Тринаестог међународног фестивала зелене културе „Грин фест” одржана је панел-дискусија посвећена енергетској кризи под називом „Енергетска криза и транзиција: Куда, заправо, идемо?”. Ова конференција је организована у сарадњи са Европском климатском фондацијом и уз финансијску и техничку подршку Европске уније. Фестивал се одржава до 25. новембра у потпуности онлајн, а обухватиће пројекцију 51 филма дугог и кратког формата, као и две панел-дискусије.

Учесници конференције сагласни су да ће енергетска криза трајати још неколико година, те да ће опстати само она предузећа која су спремна да се прилагоде и трансформишу на известан начин. Важно је да се схвати да ће бити неопходна улагања у нове инфраструктурне објекте и технологију. Потребно је, како је истакнуто, да држава помогне и суфинансира куповину и уградњу технологије за коришћење обновљивих извора енергије као што су ветрогенератори или соларни панели. Приметно је да расте и тражња за енергетски ефикасним уређајима, а сматра се да држава треба то да подржи. 

Овогодишње издање „Грин феста” су подржали Делегација Европске уније, Француски институт и Амбасада Француске, Хајнрих Бел фондација, Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда, Министарство културе РС, као и многобројни партнери и пријатељи фестивала.