четвртак, 24. новембар 2022.

Завршна конференција пројекта за запошљавање Рома на Звездари

У Градској општини Звездара одржана је презентација пројекта „Запошљавање Рома у Београду на пословима развијеним током пандемије ковида-19”, у оквиру којег су заинтересовани Роми похађали обуке за занате или обуке за дигитални маркетинг, саопштено је из ове градске општине.

Конференцију су отворили председник градске општине Звездара Владан Јеремић и програмска менаџерка Весна Видојевић из Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, а били су присутни и представници Сталне конференције градова и општина (СКГО), невладиних организација које се баве инклузијом Рома, Националне службе за запошљавање, као и корисници пројекта.

Владан Јеремић је поздравио присутне и рекао да ових дана Општина Звездара, са својим партнерима, успешно завршава пројекат који финансира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, која се бави и запошљавањем Рома.

– Овим пројектом покушали смо да оснажимо Роме на Звездари и у Београду да буду конкурентни на тржишту рада, да им пружимо прилику да раде и прехране своју породицу. Такође, на тај начин постају пример својој деци и читавој ромској заједници, показујући да је важно стећи знање и вештине, уклопити се у друштво и прекинути трансгенерацијско сиромаштво, које нажалост влада међу Ромима – рекао је Јеремић и истакао да ово није једини пројекат путем којег Општина Звездара ради на инклузији Рома, те да ће подршка инклузији Рома на овој општини бити настављена пуним интензитетом.

Путем овог пројекта око стотину Рома и Ромкиња информисано је како да тражи посао и подигне своју запошљивост. Затим је 30 Рома успешно завршило обуке за занате, а 15 је успешно завршило обуке за дигитални маркетинг. Идеја пројекта је била да усвојена знања са обука Роми и Ромкиње примене у пракси и тако подигну своју запошљивост.

Средства издвојена за овај пројекат износила су 100 хиљада евра, реализовала га је Градска општина Звездара, у партнерству са удружењем „Отворено срце” из Београда. Програм реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, наводи се у саопштењу.