четвртак, 24. новембар 2022.

Отворен Шеснаести сајам етно хране и пића на Београдском сајму

Секретар за пољопривреду Саво Павичић поручио је на отварању Шеснаестог сајма етно хране и пића да је Град Београд локална самоуправа која највише улаже у пољопривреду и најавио да ће наредне године износ средстава за субвенције у пољопривреди бити повећан за додатних 100 милиона динара. 

Догађају је присуствовала државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић, као и подсекретар Покрајинске владе за привреду и туризам Славољуб Арсенијевић. 

Павичић је поздравио присутне у име Секретаријата за пољопривреду и пожелео им добродошлицу на 16. издање Сајма етно хране и пића. 

– Град Београд, заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде већ 16 година финансијски помаже и учествује у организацији овог сајма. Секретаријат за пољопривреду седми пут самостално излаже на сајму, па ће ове године на штанду Града Београда око 100 пољопривредних газдинстава представити своје производе. Желим да захвалим свим излагачима јер знам колико труда и рада улажу у производњу својих аутентичних производа. Град Београд је препознао пољопривреду као стратешку привредну грану и због тога је јединица локалне самоуправе која највише улаже у пољопривреду – рекао је Павичић. 

Према његовим речима, пре 20 година Град је улагао око 20 милиона динара у пољопривреду, док је ове године само за подстицаје издвојено 240 милиона динара. 

– Желео бих овом приликом да нагласим да нас наредне године очекује повећање средстава намењених подстицајима за око 100 милиона динара и укупно ће за ову намену бити утрошено више од 350 милиона динара намењених малим пољопривредним газдинствима. Те мере су се показале исправним. Утрошен је комплетан буџет намењен за субвенције и Град ће наставити да помаже своје пољопривреднике. То су средства која обезбеђује искључиво Град Београд, поред субвенција које даје ресорно министарство, а главни циљ је да омогућимо младим људима да остану на својим газдинствима и наставе са производњом. На свим нашим јавним позивима предност имају млади људи који се баве пољопривредом и органском производњом. Излагачи на Сајму етно хране и пића имају прилику да освоје нова тржишта и то је практично најважнији аспект излагања на сајму – поручио је Павичић и позвао посетиоце да обиђу штанд Града Београда, као и све Београђане да дођу на Сајам етно хране и пића. 

Покрајински подсекретар за привреду и туризам Владе АП Војводине Славољуб Арсенијевић поручио је да покрајинска влада већ неколико година учествује на Сајму етно хране и пића. 

– Заједнички рад и домаћинско понашање гарант су напретка у сваком друштвеном сегменту. Управо то можемо да видимо на Сајму етно хране и пића. Посебно ме радује присуство свих институција чији је задатак да створе амбијент за напредак ове гране привреде – рекао је Арсенијевић. 

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић истакла је да је у последње две деценије евидентан пораст тражње за аутентичним и домаћим пољопривредним производима који су заштићени неком од ознака географског порекла. 

– Тренутно у Србији имамо 48 таквих производа и то је разлог да се у будућности фокусирамо на повећање производње ових производа. Такође, важно је да у тај процес укључимо још већи број пољопривредних произвођача – поручила је Милица Ђурђевић.