четвртак, 24. новембар 2022.

Шапић: Лекари су један од четири стуба нашег друштва

Здравство је један од четири стуба на којима почива свако друштво, а симболише га лекар, и зато ћу као градоначелник учинити све да помогнем српским лекарима, без којих наш народ и држава тешко могу да опстану, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић, обрађајући се вечерас званицама у свечаној сали САНУ на отварању јубиларног 20. Конгреса лекара Србије и обележавању 150 година Српског лекарског друштва.

Он је истакао да је његова обавеза и одговорност да са овог места покуша дa помогне још више него што је Град Београд дo сада учинио за професију која је, како је рекао, једна од кључних. 

– Свако друштво одувек лежи на четири основна стуба, а то су здравство које симболише лекар, безбедност коју симболише војник, образовање чији је симбол учитељ или професор, те духовност коју симболишу црква и свештеник. Када неко друштво изгуби једно од та четири ослонца, оно тада губи себе и нисам сигуран да има неку светлу будућност. Мислим да је ова професија изузетно важна. Мој отац је такође припадао лекарској струци и знам колико је тај посао тежак, одговоран, а истовремено и леп. Као градоначелник Београда потрудићу се да Град Београд стане иза сваког лекара и, уколико то буде било у нашој могућности, иза ваше организације. Потрудићу се да помогнем свим српским лекарима који су много пута у нашој историји, а посебно у овој последњој пошасти која је задесила цео свет, показали колико без њих наш народ, држава и друштво тешко да могу да опстану – рекао је градоначелник, честитајући јубилеј Српском лекарском друштву.

Академик Владимир Костић, председник САНУ, рекао је обраћајући се присутнима, да су као у ретко којој струци све институције у српском лекарству уско испреплетане и понекад није јасно где једна почиње, а где друга престаје.

– Наше постојање се заснива на континуитету и треба одати признање свим оним величинама које су радиле у српском здравству и зато им хвала на свему што су урадиле до сада – истакао је Костић.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић честитала је јубилеј Српском лекарском друштву и истакла да се пред медицином данас постављају велики изазови. 

– Примена савремених технологија доприноси лечењу и превенцији болести, што отвара потпуно нову димензију у пружању лекарских услуга – истакла је Беговићева.

Обраћајући се присутнима, проф. др Даница Грујичић, министарка здравља, посебно је захвалила академику Радоју Чоловићу, без чије упорности не би било, како је рекла, Српског лекарског друштва, те подсетила да је оно основано шест година пре оснивања модерне српске државе.

Председник Српског лекарског друштва академик Радоје Чоловић захвалио је на честиткама и овом приликом подсетио на богату историју ове организације, која је од великог значаја за српско друштво и државу.

Напомена: Видео-материјал можете преузети са следећих линкова:

Покривалице https://we.tl/t-IvhnRreW1X

Обраћање градоначелника 

https://wetransfer.com/downloads/3afbfee086a18b7377e34fd75434183720221124203121/a664cf851ded13fe563102e6399d4a5720221124203121/eca321