четвртак, 1. децембар 2022.

Град подржао пројекте од јавног интереса у области заштите животне средине

Секретаријат за заштиту животне средине годинама подржава пројекте невладиног сектора путем јавног конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката од јавног интереса у области заштите животне средине.

„Climathon Belgrade – ReMaking Tesla 2022” организује удружење КеОС, уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине, „Climate KIC”, Привредне коморе Србије, „Миксера” и низа домаћих и међународних партнера.

Академске установе Србије делегирале су своје најмотивисаније студенте да се, у форми еко-климатске олимпијаде, такмиче у развоју идеја за помоћ нашим градовима. Они су 26. и 27. новембра били део најмасовнијe колективнe климатскe акцијe на свету, која окупља хиљаде активиста и стручњака у више од 200 градова на свим континентима. Тимове студената је водила идеја да се наши градови боре са последицама нееколошких система вредности, који се формирају у најмлађем добу. Зато су ове године успешно спајали игру и науку, решавајући интересантан изазов града Београда „Осмисли еко-климатску игру и едукуј”.

Тимови су развили игре за предшколце, тинејџере и одрасле, па ће свако наћи игру која ће га дуго забављати и учити.

Организатори позивају заинтересоване грађане, стручњаке, наставнике, васпитно-образовне установе и привреду да подрже тимове, да изаберу једну или више „Climathon Belgrade” игара и њима обогате еколошко-климатске програме или своје слободно време.

Прво место однео је тим „Меда на санти леда” са Педагогије – Филозофски факултет (Београд), друго место тим „Divergent” са Академије Врање, а треће тим „Eco Footprints” са Академије Ниш.

Најбоља решења и стручна предавања путоваће регионом захваљујући „EcoColabo” екосистему и сарадњи са ИТ стартапом „Terra” из Њујорка.