понедељак, 26. децембар 2022.

Услуге социјалне заштите у потпуности на терету буџета

Одборници Скупштине града усвојили су Одлуку о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама социјалне заштите. Такође, усвојен је Акциони план за спровођење стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња на територији града Београда за период од 2022. до 2024. године.

Секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић је подсетила да је градоначелник Александар Шапић такође говорио о томе да ће финансијска средства потребна за коришћење свих услуга социјалне заштите од сада у целости бити обезбеђивана из буџета Града.

– Сматрам да је ово значајан помак у квалитету социјалне заштите на територији града Београда – рекла је Александра Чамагић.

Она је подсетила да је актуелна градска власт прва која је донела стратешки документ о правима припадника ромске популације.

Одборници су усвојили и Одлуку о изменама и допунама Одллуке о комуналном реду, као и Одлуку о управљању парковима и обезбеђивању услова за њихово уређење, употребу, унапређење и заштиту на подручју градских општина Вождовац, Врачар, Звездара, Земун, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град и Чукарица. Такође, усвојена је Одлука о некатегорисаним путевима на територији града Београда, као и Програм уређења и доделе грађевинског земљишта за 2023. годину, те Решење о давању сагласности на Одлуку о измени и допуни Статута ЈКП „Градска чистоћа”, Годишњи програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Београда за 2022. годину.

Одборници су усвојили и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о такси превозу, као и решења о давању сагласности на коначне нацрте анекса уговора о јавно-приватном партнерству у јавном превозу.

Секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић образлагала је Стратегију утицаја климатских промена на интеракцију екосистемских услуга у коришћењу и управљању шумским ресурсима Београда, као и Одлуку о проглашењу заштићеног станишта „Зимовалиште малог вранца”“.

– Стратегија је израђена у складу са Законом о планаском систему Републике Србије и другим секторским законима из области шумарства, заштите животне средине, заштите природе и климатским променама. Стратегија је „прошла” јавни увид у фебруару и новембру, а одржана је и јавна презентација. Трајање Стратегије је дефинисано у времену од 2023. до 2030. године. Управљање природним ресурсима је један од најзахтевнијих задатака са којима се суочавамо. Одржавање стабилности еко-система и реакција на климатске промене су све сложенији процеси – рекла је Ивана Вилотијевић.