субота, 21. јануар 2023.

Београд прославља Кинеску нову годину

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић отворила је данас на Калемегдану свечану манифестацију „Кинеска нова година 2023 – Караван пријатељства на путу свиле”, која има за циљ да оснажи и продуби везе између српског и кинеског народа.

Видовићева је подсетила да Београд већ 43 године са Пекингом има споразум о пријатељству, који и данас живи и траје.

– Са поносом могу да кажем да је наш град међу првима почео да обележава Кинеску нову годину и ово је пети пут да се овај традиционални кинески празник прославља у нашем граду. Кина је земља изузетне традиције, историје и културе, једна од најстаријих цивилизација на земљи, а такође је и земља гигантских пројеката, као и земља будућности – рекла је Видовићева.

Она је рекла да Кина данас има најбрже растућу привреду на свету и да тај успех није необичан јер је вековима била на челу светских догађања.

– Пријатељство између наше две државе је све јаче, а то се огледа како у односима између два председника тако и у заједничким пројектима које реализујемо, а који су од значаја за наш град. Изграђен је Пупинов мост, брза пруга Београд – Нови Сад, ради се обилазница око Београда, фабрика за прераду отпадних вода, топловод Обреновац – Нови Београд, метро, као и многи други пројекти – рекла је заменица градоначелника. 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић честитала је Кинеску нову годину грађанима НР Кине и истакла уверење да ће пријатељство између две државе у овој години наставити да јача. 

– Србија ове године обележава Кинеску нову годину у још четири града и надам се да ће ова традиција наставити да се шири и у будућности. Наставили смо да јачамо наше челично пријатељство. У претходне три године, које су за нас биле изузетно тешке, имали смо велику подршку наших кинеских пријатеља. У тим тешким временима све већи прилив кинеских инвестиција помогао је нашој држави да, упркос кризи, забележи привредни раст – рекла је Брнабићева.

Амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо поручила је да је прослава Кинеске нове године постала традиционална манифестација у Београду и да то одражава дух различитости и инклузивности Београда. Она је подсетила да су у претходној години покренути, а и завршени многобројни пројекти, те да је заједнички циљ обе државе економски развој и бољи квалитет живота. Захвалила је Влади и Граду Београду на организацији ове изузетно значајне манифестације.

Иначе, ову манифестацију, која ће имати и хуманитарни карактер, организују Влада Републике Србије, Амбасада Народне Републике Кине и Институт за појас и пут у сарадњи са Београдом, Новим Садом, Нишом, Бором и Смедеревом. Манифестација ће трајати од 21. до 26. јануара, а посетиоци ће моћи да се упознају са традицијом, културом и обичајима кинеског народа.

После свечаног отварања манифестације, учесници су прошетали кроз Кнез Михаилову улицу до Трга републике, где су обишли „Фестивал укуса – Појас и пут”.

Догађају су, између осталих, присуствовали министар спољне и унутрашње трговине Томислав Момировић и директор Института за појас и пут Бојан Лалић.