понедељак, 23. јануар 2023.

Свечано проглашење најбољих спортиста са инвалидитетом Београда за 2022. годину

Спортски савез особа са инвалидитетом уприличио је данас свечаност поводом доделе годишњих награда за најуспешније спортисте са инвалидитетом у протеклој години. 

За најбољег спортисту проглашен је Петар Миленковић, док је Борис Јевтић најмлађи и најперспективнији спортиста за 2022. годину. Награду за животно дело добио је професор Божо Ракочевић који је свој радни стаж, дуг 41 годину, посветио раду са слепом и слабовидом децом. 

– Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда у континуитету од 2015. године подржава рад овог удружења и наставиће и убудуће да даје несебичну подршку за све активности које ово удружење спроводи – истакла је секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић. 

Један од стратешких циљева Спортског савеза особа са инвалидитетом је да укључи што више особа са инвалидитетом у континуиране спортске активности, пре свега базиране на рехабилитацији и рекреацији. 

Особе са инвалидитетом се суочавају са различитим потешкоћама. Са жељом да се укључе у неку од спортско-рекреативних активности, један број особа са инвалидитетом суочава се са недостатком специјализованих организација које би стручно организовале активности за популацију са ослабљеним или оштећеним екстремитетима. Досадашње искуство показује да се применом спортских активности, које се реализују у оквиру овог удружења, остварују позитивни ефекти како на моторички тако и на психосоцијални статус корисника програмских активности.