уторак, 24. јануар 2023.

Град Београд на Самиту балканских градова у Атини

На Самиту Мреже Б40 балканских градова у Атини учествовао је Град Београд, чију је делегацију предводила заменица градоначелника Весна Видовић. Oбраћајући се присутнима на Самиту, изразила је захвалност што је управо Београд препознат као важан партнер у процесима сарадње и доношења решења за изазове великих градова.

Видовићева је рекла да је садашњост увек тешка, јер се у њој проблеми решавају, напоменувши да су идеја Мреже Б40 и њен циљ – повезивање и развијање сарадње градова у будућности, какву данас имамо на Самиту, значајни. 

– Сведоци смо да градови и државе функционишу у изузетно изазовном периоду и у таквим околностима морамо да уложимо додатни напор како бисмо пронашли најбољи пут за спровођење локалне политике од које зависи квалитет живота грађана – објаснила је заменица градоначелника Весна Видовић.

Када је реч о Београду, Весна Видовић сматра да убрзани развој не би био могућ без подршке председника Србије Александра Вучића, Владе и свих надлежних институција.

– Са поносом могу да истакнем да смо преусмерили правац развоја нашег града, а ту превасходно мислим на спуштање Београда на реке. Поносни смо на пројекте који су започети са тим циљем, попут Београда на води и Линијског парка. Такође, у претходном периоду уређени су многи тргови, као што су Обилићев и Савски трг, проширене пешачке зоне, а истовремено се улаже у изградњу инфраструктуре, па тако имамо радове на изградњи обилазнице око Београда, почетак изградње метроа – рекла је Весна Видовић.

За време трајања Самита, Видовићева је имала и низ састанка са градоначелницима Атине, Солуна, Скопља и Софије, током којих је било речи о даљој сарадњи и плановима за даљи развој градова.