уторак, 24. јануар 2023.

Општина Звездара финансира обнову Астрогеодетског павиљона

Председник општине Звездара Владан Јеремић посетио је Астрономску опсерваторију у Звездарској шуми, на највишој тачки некадашњег великог Врачара, чију обнову делимично финансијски подржава и Општина Звездара.

Како је саопштено из ове општине, у разговору с челним човеком једног од најстаријих научних института у земљи Гојком Ђурашевићем, Јеремић је истакао да му је драго што на територији Звездаре постоји оваква институција и са поносом истакао чињеницу да се улагањем у обнову Астрогеодетског павиљона први пут општина на неки начин одужује својој звездарници, по којој носи име.

– Верујем да ће то бити наш мали допринос овом месту да има третман какав треба да има и убудуће и да не само у научном већ и у туристичком смислу буде важна тачка на мапи Београда. Одлукa да се финансијски подржи обнова Астрогеодетског павиљона донета је на седници Скупштине, уз сагласност одборника, који су препознали значај такве установе а самим тим и одлуке којом се подржава српска наука – рекао је Јеремић.

Директор Атрономске опсерваторије Гојко Ђурашевић посебно је захвалио Министарству културе које је определило средства за санацију највећег павиљона опсерваторије, као и Општини Звездара која ће санирати један од павиљона.

Он је додао да је опсерваторија својим средствима успела да обнови четири павиљона и истакао да се обновом овај комплекс „отима” од пропадања и претвара у музејски комплекс који ће своја врата отворити према ширем грађанству.

Некадашња локација звездарнице била је у центру престонице, недалеко од Народне библиотеке Србије, где је сместио оснивач Милан Недељковић. Астрономска опсерваторија на овој локацији је почела да се гради 1929, а завршена је 1932. године по пројекту Јана Дубовија, чешког архитекте.