четвртак, 26. јануар 2023.

Шапић: Београд регионални центар воћарства, повртарства и виноградарства

Београд је данас регионални центар и место окупљања свих оних који се баве воћарством, повртарством и виноградарством, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић на отварању Четвртог сајма „Agrо Belgrade”, који окупља најзначајније представнике аграрних компанија и пољопривреднике из Србије и суседних земаља.

Он је нагласио да је значајно то што ће у Београду страни купци склапати различите послове, тако ће се роба из Србије и региона пласирати на целокупно светско тржиште. Како је рекао, на тај начин подиже се и квалитет производње, уводе се нове технологије, повећавају се површине под засадима.

Градоначелник је истакао да је Град Београд суорганизатор овог сајма, те да на тај начин помаже најбољим пољопривредницима са територије града да се представе, остваре контакте и упознају с новим технологијама које се користе у њиховој области.

– Београд има више од 153.000 хектара коришћеног пољопривредног земљишта и више од 30.000 пољопривредних газдинстава. Преко Секретаријата за пољопривреду уложили смо велика средства у развој производње хране с циљем да се она подигне на виши ниво како би била снажнија, конкурентнија и савременија. У односу на друге локалне самоуправе у Србији, Град Београд сваке године својим пољопривредницима даје највише бесповратних средстава. Предност су до сада увек имали млади људи који се баве пољопривредом и органском производњом. У односу на прошлу годину, Град Београд је скоро дупло повећао подстицајна средства за младе пољопривреднике, док је укупни буџет за пољопривреду ове године повећан скоро три пута. То је још један од показатеља колико ову област сматрамо важном за читаво наше друштво – рекао је градоначелник Шапић.

Он је истакао да му је као градоначелнику изузетно драго што су се земље региона повезале управо у српској престоници, с циљем да пронађу нова тржишта. Посебно је захвалио Холандији, као земљи партнеру, јер је у Београд довела компаније са најсавременијим технологијама, како би своја искуства поделиле са нашим пољопривредним произвођачима.

Сајам је отворила министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Јелена Танасковић, а присутнима су се обратили министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Северне Македоније Љупчо Николовски, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе Владимир Јоковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, амбасадор Краљевине Холандије у Србији Јост Реинћес и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.

Свечаности отварања Четвртог сајма „Agrо Belgrade” присуствовали су чланови Градског већа и представници ресорног секретаријата. Након отварања сајма, градоначелник Шапић обишао је штанд Града Београда – Секретаријата за пољопривреду.

„Agrо Belgrade” одржава се на Београдском сајму од 26. до 28. јануара.

Напомена: Видео-изјава градоначелника Шапића може се преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/ccffbacb7f4e1bbf68c5e4734640417f20230126123117/d169d32899d73392480ac595d3e6a57420230126123117/237fa3

покривалица

https://we.tl/t-BhGcdEDEcJ